Havalar soğudu kahvehaneler doldu

Mevsim sıcaklıklarının ciddi derece de düşüş gösterdiği Erzurum’da, kahvehaneler doldu taştı. Soğuktan korunmak isteyen vatandaşlar, sohbetlerini limonlu çay eşliğinde gerçekleştiriyor.

Tarih: 19.12.2022 12:52
Havalar soğudu kahvehaneler doldu

Talha KOCA

Kış mevsiminin “Star” verdiği ve havaların yüksek derece de soğuduğu Erzurum’da vatandaşlar soluğu çay ocaklarında ve kahvehaneler de alıyor. Evlerin de sıkılan Erzurum Halkı arkadaşlarıyla ve dostlarıyla bir araya gelmek için artık açık mekanları terk edip, kapalı mekanlara yol adı. Soğuktan kaçarak kahvehanelere yol alan vatandaşlar koyu sohbetleri, açık çay eşliğinde gerçekleştiriyor.

KAHVEHANE İŞLETMECİLERİNİN YÜZÜ GÜLDÜ!

Yaz aylarında, havaların sıcak olmasından dolayı vatandaşlar genellikle park, bahçe ve mesire alanlarına yönelerek vakitlerini genellikle açık alanlar da geçirmekteydi. Bu sebepten dolayı, pek fazla iş yapamadıklarını belirten kahvehane işletmecileri, kış mevsiminin başlamasından memnun olduklarını belirtti.

CEBİMİZ PARA GÖRDÜ!

Yaz aylarında ancak masraflarını çıkaracak kadar para kazanabildiklerini ve kimi zamanlar da giderlerin kazançlarından fazla olduğu söyleyen 20 yıllık kahvehane işletmecisi Yavuz Gezer “Bizim memleket kış memleketi olduğu için ve kış mevsiminin de uzun bir süre devam ettiği için millet yaz aylarında kendini sokağa atıyor. Kısa süren yaz mevsimini fazlasıyla kullanıyorlar. Bizler de kahvehaneciler olarak yazın pek para kazanamıyoruz. Hatta hiç kazanamıyoruz diyeyim, inanın. Örnek olarak geçtiğimiz yaz kirayı zor çıkarabiliyordum. Bayağı borca da girdim. Havaların Ekim ayının sonuna doğru soğumasıyla millet kahvehanelere yöneldi de az da olsa iş yapmaya başladık. Şükürler olsun ki havalar yaklaşık 45 gündür bayağı soğukta mekanlarımız dolup taşıyor. Yazdan kalma borçlarımı bitirdim sayılır. Havalar soğudu da cebimiz para gördü” dedi.

LİMONLU ÇAY EŞİĞİNDE DERİN SOHBETLER YAPILIYOR.             

Soğuk ve dondurucu havadan dolayı evlerinde sıkılan vatandaşlar kendilerini kahvehanelere atarak, arkadaşlarıyla birlikte bu mekanlarda limonu çay eşliğinde saatlerce sohbet edip vakit geçiriyor. İş çıkışlarında evlerine gittiklerini ve bir süre sonra sıkıldıklarını belirten ve arkadaşlarıyla toplanarak kahvehaneye gittiklerini söyleyen vatandaşlardan Edip Yeşilyurt “Akşam 4 olduğunda işimiz bitiyor ve paydos ediyoruz. İş çıkışı eve geldikten sonra yemek yiyip ailemle biraz vakit geçirdikten sonra, evde daraldığımı fark ediyorum. Kendimi hemen sokağa atıyorum. Sonra arkadaşlarımı arayarak kahvehanede buluşmak üzere anlaşıyoruz. Akşam 7 gibi gittiğimiz kahvehanede vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Havalar sıcak olsa genelde derelere ya da parklara gidiyoruz. Ancak kışın malum hava bayağı soğuk. Biz de çay ocaklarında ve kapalı mekanlarda takılıyoruz. Akşam 7 gibi gittiğimiz kahvehanelerden gece saat 12’ye doğru çıkıyoruz. Güzel mekanlar bence hiç değilse çay var, muhabbet ve sohbet var. Bir nevi buralar da sosyalleşiyoruz.” dedi. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte havaların soğumasından dolayı işletmeleri dolup taşan kahvehane sahipleri, kış mevsiminin olabildiğince uzun geçmesini istediklerini dile getirdiler.