Havalar Soğudu Kış Çayına Talep Arttı

Havaların soğumasıyla birlikte aktarlarda kış çayı ve ıhlamur çaylarına talep arttı. Kışın soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, soluğu aktarlarda alıyor.

Tarih: 24.09.2022 10:06
Havalar Soğudu Kış Çayına Talep Arttı

Talha KOCA

Farklı karışımları ve tatlar ile kış aylarının vazgeçilmezi olan kış çayı ve ıhlamur çayı büyük beğeni  odağı olmakta. Erzurum'da özellikle dondurucu ve uzun geçen zorlu kış mevsimlerinde vatandaşların kış çayı içerek hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlayıp için ısıttığı kış çayları dadaşlarım beğenisini toplamakta. Erzurum'da kış mevsiminin erken gelip uzun ve soğuk geçtiği bölgede aktarlar da kış çayı, ıhlamur, rezene, tarçın ve çeşitli baharatlar aynı zamanda kış aylarında dondurucu soğuktan koruyucu hem de oldukça faydalı doğal bitkilerin ssatışına sonbaharın gelmesiyle birlikte başlandı. Kış mevsiminin uzun, zorlu ve meşakkatli geçtiği bölgede vatandaşlar aktarlardaki kış çayları  yoğun bir şekilde talep göstermekte. Kış aylarında nezleden, soğuk algınlığından korunmak için oldukça fazla tercih edilen ada çayı, zencefil, kış çayı ve ıhlamur aktarlarda vitrinlerdeki yerini aldı.

Ihlamurun Kilosun 500 Liradan Satılıyor

Özellikle bitki çayı olarak tüketilen ıhlamurun kilogram fiyatı 350 Liradan satılırken yaprak ıhlamurun kilogramı da 250 liradan satılıyor. Erzurum Gürcükapı esnaflarından yaklaşık 25 yıllık aktar işletmecisi Cevdet Turan “Sonbahar da havaların soğumaya başlamasıyla ve kış mevsiminin de yaklaşmasıyla birlikte ıhlamur çayı ve kış çayları daha yoğun bir talep görüyor. Bu çayları bilinçli ve dikkatli bir şekilde kullanmak gerek aksi taktirde zaman zaman yan etkileriyle karşılaşılabiliyor. Bilinen ve güvenilir yerlerden mümkün olduğu kadar aktarlardan satın alınmalı. Merdiven altı satış yapan yerlerden kış çayı ve benzeri bitkiler  satın alınmamalı.” İfadelerinde bulundu. Bitki çaylarını abartmadan karışım yapılarak tüketebileceğine değinen Aktar Cevdet bu çaylarını bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtti. Havaların soğumasıyla ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte bitki çaylarına olan talebin fazlasıyla arttığını söyleyen aktar işletmecisi Korona Virüs Salgınını başlamasından bu yana da ıhlamur, zencefil, rezene, nane, kış çayı ve benzeri bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bitki çaylarında da talebin oldukça arttığını ve satışların fazlalaştığını aktardı.