Havalar soğuyor kirlilik artıyor!

Kentte henüz kar yağmamasına rağmen vatandaşlar kaloriferlerini ve sobalarını yakmaya başladı. Bacalardan çıkan dumanlar da, hava kirliliğine sebep oluyor.

Tarih: 23.11.2022 12:26 Güncelleme: 23.11.2022 12:26
Havalar soğuyor kirlilik artıyor!

Talha KOCA

Erzurum’da Kasım ayının son haftası itibariyle havalar termometreler de mevsim normallerinin altına düşmeye başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar ısınmak için sobaları ve kaloriferlerini yakmaya başladı. Özellikle güneş battıktan sonra dondurucu bir hava çöken kentte, akşam vakitlerinde yoğun bir kömür kokusu ile karşı karşıya geliniyor. 2020 yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin havası en kirli şehirleri arasında 3. Sırada yer alan Erzurum bu yılda, henüz kar yağmadan oluşan hava kirliliği sebebiyle tablodaki konumunu koruyacak gibi duruyor. Yapılan çalışmalar sonucunda Erzurum’da ki hava kirliliğinin ana sebeplerinden kullanılan yakıtlarda kükürt ve kül miktarının yüksek olması gösterilmekte. Hava kirliliğini azaltmak için yapılan çalışmalarında vatandaşlara kükürt oranının az olduğu kömür satışı ve dağıtımı yapılacağı birde her ev için doğalgaza geçişin hızlandırılacağı belirtildi.

UZMANLARDAN KİRLİLİK UYARISI

Uzmanlar hava kirliliğinin az da olsa önüne geçilebilmesi için vatandaşlara bacalarına hava filtreleri takmayı ve bacaları sezon başında mutlaka temizlemeyi öneriyor. Aynı zamanda yaklaşan kış mevsiminde normalin çok üstünde artan hava kirliliği minimuma indirebilmek için, vatandaşları mecbur kalmadıkça toplu taşıma kullanmaya davet ederek, özel otomobillerinin de egzoz emisyon ölçümünü zamanında ve geç kalmadan yapmaları hususunda öneriyor. Özellikle ısınmak için kullanılan yakıtlarda, temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıt kullanılması gerektiğinin de altı çizildi.

HAVA KİRLİLİĞİ BERABERİNDE HASTALIKLARI GETİRİYOR

Sanayi kaynaklı oluşan hava kirliliğini önlemek içinde arıtma tesislerinin kurulması belirtilirken, yeterli yükseklikte bacalar inşa edilmesi ve bacalarda mutlaka filtre kullanılması konusunda vurgu yapıldı. Havaların soğuması yüzünden artan hava kirliliği beraberinde solunum yolu hastalıklarını da getiriyor. Kış aylarında havadaki kirletici maddelerin artmasıyla birlikte astım, KOAH ve bu gibi solum yolu hastalıklarında artış sağlandığı görülüyor. Çocuklarda gelişimi engelleyen ve gerilemesine sebep olan hava kirliliği akciğer kanseri riskini de artırmakta.