HAYAT KURTARAN KÖPEKLER

Hayat kurtaran köpekler canlı ile cansız arasındaki koku farkını ayırt edebiliyorlar.

Tarih: 02.10.2023 18:46
HAYAT KURTARAN KÖPEKLER

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Erzurum’daki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)  ve Er Akut köpekleri 8 aylık eğitime tabi tutuluyor. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan yetkililer, zara isimli İz takip köpeği eğitim aşamasında olduğunu 8 aylık daha eğitim göreceklerini söylediler. 

Yetkililer,” AFAD ve Er Akut köpeklerimiz 8 aylık eğitime tabi tutuluyor. Zara isimli İz takip köpeği eğitim aşamasında olduğunu 8 aylık daha eğitim görecek. Köpeklerde sosyalizasyon çalışması yapıyoruz. İnsanlara çevreye alışsın diye eğitim yapıyoruz. Bizde 4 tane köpek var. Her boş vaktimizde bu köpeklerimizi eğitiyoruz. Köpeklere enkaz arazide iz takip eğitimleri veriyoruz. Er akut canlı arama olarak yetiştiriyoruz.  Büyük köpeklerimiz var.  Depremlerde bu köpeklerimizin burunları çok güçlü oldukları için enkaz altından köpeklerimiz burunları ile koklayarak insanları çıkartılıyorlar.”

Aldıkları eğitimlerle canlı ve cansız insan bedenine ait koku duyuları geliştiriliyorlar.

“Aldıkları eğitimlerle canlı ve cansız insan bedenine ait koku duyuları geliştiriliyor. Bu sayede de doğru tespitte bulunabiliyorlar. Enkaz alanlarında hayat kurtaran eğitimli köpekler kısa süre içinde önemli veriler topluyor, 30-40 dakika canlı dokuların kokusunu araştırdıktan sonra uzun süreli dinlenmelere ihtiyaç duyabiliyorlar. Ancak teknolojik cihazların gösteremediği önemli noktaları, köpekler burunlarıyla tespit ederek enkazdakilere daha hızlı ulaşımı sağlıyor. Canlı insanda kalp atımlarıyla birlikte kan dolaşımı şekilleniyor. Özellikle de enkaz altında kalmış bir insanda bu koku çok yoğun olur. Çünkü korku ve endişeye bağlı olarak yükselen adrenalin vücuttaki kan basıncını daha da yükseltir ve koku çok yoğun bir şekilde ortaya çıkar. Arama köpeklerinin burnunu iyi kullanması, insanla ilişkisinin, itaat ve oyun algısının iyi olması gerekiyor. Arama köpeği, 'Canlıyı bulursan oyuncağına kavuşursun' koşullandırılmasıyla bağdaştırılıyor. O yüzden havlama öğretiliyor, canlıya, kokuya ulaştığında havlamaya başlıyor ve orayı işaret ediyor. Aslında istediği, oyuncağı. Arama kurtarma köpekleri küçüklükten itibaren katı bir itaat programından geçer. Özellikle gerçek senaryolara hazırlanan köpekler katı bir itaat programından geçirilirler.”

“Köpekleri en sık ihtiyaç duyulduğu alanların başında gelir.

“Köpeklerin en sık ihtiyaç duyulduğu alanların başında gelir. Bugün iz takip eğitimi almış olan köpekler suçluların yakalanmasında, kayıp kişilerin bulunmasında ve insanların hayatlarını kurtarmada büyük rol oynamaktadırlar. Şüphesiz ki köpeklerin en büyük özelliği koku alma ve koku tanıma özelliğidir. Koku köpek dünyasında büyük önem taşır, bireyler koku yoluyla birbirlerini tanır, bölgelerini belli eder ve iletişim kurarlar.”