Haydi Erzurum, haydi..

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Haydi Erzurum, haydi..

Mahmut AKDAĞ

 

Tescilli coğrafi işaret sayısı bakımından Doğu Anadolu Bölgesinin lider ili konumunda olan Erzurum´un çok sayıda marka ürünü coğrafi tescil başvuru sahasında bulunuyor. İlin 20´yi aşkın ürünü ise başvuru bekliyor.

ERZURUM´UN 8 ÜRÜNÜ TESCİLLİ DURUMDA

Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Küflü Civil Peyniri(Göğermiş Peynir), Hınıs Fasulyesi, Karnavas Dut Pekmezi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı ve İspir Kuru Fasülyesi olmak üzere 8 ürünü coğrafi tescilli olan ilde, 5´i İspir´e ait 6 yerel değer coğrafi tescil aşamasında. Bu ürünlerin tesciliyle birlikte Erzurum´un coğrafi işaret sayısı 14´e yükselecek.

ERZURUM´UN 6 DEĞERİ TESCİL AŞAMASINDA

TÜRKPATENT verilerine göre, Erzurum´a ait 6 yerel değer coğrafi işaret tescil aşamasında bulunuyor.

İspir kurun peyniri, İspir balı, İspir gobdini, İspir kaymağı, İspir kuru peyniri ve Erzurum ehram dokuma kumaşı tescil bekliyor. İspir, Oltu ve Hınıs ilçeleri dışında kalan 16 diğer ilçenin tescil başvurusu bulunmuyor. İl değerlerinin markalaşması adına bu ilçe Ticaret ve Sanayi odalarıyla Belediyelerine vazife düşüyor.

ERZURUM LİDER İL

Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ili içinde en fazla sayıda coğrafi işarete sahip olan il Erzurum. 8  tescilli coğrafi işareti olan Erzurum, Bölgede tescil edilmiş 18 coğrafi işaretin yüzde 44´üne sahip. Lor dolması gibi önemli ürünleri için başvuru yapılmaması sebebiyle, ekonomik değerlerini başka illere de kaptıran Erzurum, değerlerini gündeme taşıdığında, bölgesindeki marka il konumunu daha da güçlendirecek.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİ

Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum´un 8, Erzincan´ın 3, Elazığ´ın 1, Kars´ın 4 ve Malatya´nın 2 coğrafi işareti bulunuyor. Bölgenin coğrafi işaret alan ürünleri şöyle: Erzincan Çimin Üzümü, Erzincan Tulum Peyniri, Erzincan Bakır İmalat ve El İşlemeciliği Sanatı, Elazığ Öküzgözü Üzümü, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Küflü Civil, Peyniri(Göğermiş Peynir), Hınıs Fasulyesi, Karnavas Dut Pekmezi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, İspir Kuru Fasülyesi, Kars Türk Çoban Köpeği, Sümer Kars El Halısı, Kars Kaşarı, Kars El Halısı, Malatya Arapgir Köhnü Üzümü, Malatya Kayısısı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ TESCİL AŞAMASINDAKİ ÜRÜNLER

Doğu Anadolu Bölgesi illerinin coğrafi tescil aşamasında 30 ürünü bulunuyor. Bu ürünlerin yüzde 20´si Erzurum´a ait. Bölgede coğrafi tescil aşamasındaki ürünler, Ardahan Posof Elması, Posof Elması (Badele Elması), Bayburt Ehramı Ve Ehram Nakışları, Bayburt Tatlı Çorba, Bayburt Taşı, Bayburt Çiçek Balı, Bingöl Burmalı Kadayıf, Bingöl Gazik Kaymağı, Elazığ Boğazkere Üzümü, Elazığ Boğazkere Üzümü, Elazığ Orciği, Elazığ Vişne Mermeri, Erzincan Dermason Fasulyesi, Sonchus Erzincanus (Erzincan Sütotu), İspir Kurun Peyniri, İspir Balı, İspir Gobdini, İspir Kaymağı, İspir Kuru Peyniri, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hakkari Ters Lalesi, Iğdır Bozbaş Yemeği, Iğdır Kayısısı, Iğdır Omaç Aşı Çorbası

Kars Balı, Malatya Analı Kızlı Tiritli Köfte Yemeği, Muş 1071 Lalesi, Muş Köftesi, Muş Çorti Yemeği / Çorti Aşı, Tunceli Sarımsağı, Van Kavut ve Van Otlu Peyniri olarak sıralanıyor.

Tescil bekleyen 30 coğrafi işaretin iller dağılımı ise şöyle: Hakkari 1, Kars 1, Malatya 1, Tunceli 1,  Ardahan 2, Bingöl 2, Erzincan 2, Van 2, Iğdır 3, Muş 3, Bayburt 4, Elazığ 4,  Erzurum 6.

ERZURUM´UN BAŞVURU BEKLEYEN ÜRÜNLERİ

Erzurum´un ilçelerine ait 20´yi aşkın yerel değer ise coğrafi tescil başvurusu yapılmadığı için atıl durumda. Bardız kilimi, Su Böreği, Şenkaya Çam Balı, Erzurum kelecoşu, Erzurum kaz lokması, Erzurum, Erzurum Hasıtası, Erzurum kavurması, Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Demir Tatlısı, Karayazı Ters Lalesi, Söğütlü Kara Turpu, Söğütlü Lahanası, Şenkaya Yarpuzu, Şenkaya Çakşırı, İspir Kavunu, Pasinler Karpuzu, Olur Balı, Karayazı Çakşırı, Karayazı Işkını, Aşkale Kavut´u tescil bekleyen ürünler arasında.