Hayvan küpelendirme sayıları açıklandı!

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2023 yılında gelinen aya kadar ki küpelendirme sayılarını açıkladı.

Tarih: 28.11.2023 10:30
Hayvan küpelendirme sayıları açıklandı!

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Yetkililerden alınan bilgilere göre şehir genelinde, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimler toplamda 190 bin büyükbaş, 260 bin küçükbaş hayvan küpelendirme çalışması yapıldı. 

Şuan da küpelendirme işlemini yüzde 80’inin bittiğini açıklayan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, ilklim şartlarına göre yılsonuna kadar küpelendirme işlemlerinin biteceğini söylediler. 

Küpelendirmenin Önemi

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Bülent Zafer Taş, küpelendirmenin öneminden bahsetti.

Tarım Bakanlığı’nın uygulamış olduğu buzağı ve koyun desteklemelerinden faydalanabilmeleri için yetiştiricilerin bu işlemleri kayıt altına almalarının önemli olduğundan söz eden İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı, “Bunun yanında özellikle kayıt altına şu anlamda alıyoruz; hayvan hastalıklarıyla mücadelede hastalığın orijinini tespit edebilmek, orijinin işletmeye gidebilmek için kimliklendirme yapıyoruz. Bu aynı zamanda insan sağlığı açısından da oldukça önem arz ediyor. İnsanlara bulaşan bulaşıcı hastalıklarında kökenini bu küpelerden tespit edebiliyoruz” dedi.

Açıklamalarının devamında yapılan aşılardan da bahseden Taş, “Bunun dışında bildiğiniz üzere bizim bölgemiz yetiştirici bölgesi, yetiştirici bölgesi olmamız hasebiyle il dışına çokça hayvan sevkiyatı yapıyoruz. Özellikle Ankara, Amasya, Kırıkkale ve Kırşehir taraflarına hayvan sevkiyatlarımız çok oluyor. Dolayısıyla hayvanlarımızın küpeli olması ve veteriner hekim arkadaşlarımızın yaptığı aşılamalarla, şap, brusella vb. gibi, aşıların sisteme işlenmesi için de küpe kaydı gerekiyor” şeklinde konuştu.

Son olarak sözlerine, “Bunların yanında bakanlığın politikalarının düzgün bir şekilde yürütülebilmesi için mevcut hayvan potansiyelinin reel olarak bilinmesi gerekiyor” ifadeleriyle devam eden Taş, kayıt ve kimliklendirmelerin bu anlamda oldukça önemli olduğuna değindi. 

“Kayıt ve kimliklendirme de 5996 sayılı kanunun ilgili yönetmenlik ve tebliğlerine göre yetiştiricinin sorumluluğunda olan hususlar gözetiliyor. Bu nokta da yetiştiriciler, il ve ilçe müdürlüklerimizde ki veteriner hekim arkadaşlarımız sahada her zaman aktif bir şekilde çalışıyorlar. Tabi biz bu küpelendirme çalışmalarını yaparken, hayvan sahiplerinin de işletmelerini sürekli olarak güncellemeleri gerekiyor. Yani işletmesinde bulunduğu hayvanlar için ilçe müdürlüğüne gidip ibraz edecekler ve küpesi olmayanları kaydettirecekler.”