HAYVANLARDA AHIR TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Bahar ayının gelmesiyle ahırların temizliği, dezenfeksiyonu ve ilaçlanması çok önemli

Tarih: 20.05.2023 15:36 Güncelleme: 20.05.2023 15:39
HAYVANLARDA AHIR TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

www.gunebakiserzurum.com / Berivan POLAT

Bahar döneminde dikkat edilecek durumlardan biri ahırların temizliğinin, dezenfeksiyonun ve ilaçlanmasının önem arz ettiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, hayvan alanlarının kireçlerle ve dış parazitle karşı dezenfekte edilmesi gerektiğini söyledi.

Çelebi, “Bahar ayı döneminde dikkat edilecek durumlardan biri ahırların temizliği, dezenfeksiyonu ilaçlanması çok önemlidir. Bir kış mevsimi boyunca ahırda tutulan hayvanların dışarı çıkarıldıktan sonra hem kirlenmiş alanların temizlenmesi, hem de kireçlerle dış parazit ilaçlarla tavanları, tabanları, kolonları, direk araları dahil her yerin dezenfekte edilmesi gerekiyor. Besiciler bahar ayının gelmesiyle bir takım kenelerin, bitlerin pirelerin aktif hale gelmeden, büyümeden, çoğalmadan yaşayacakları ortamı yok etmeleri gerekiyor.  Vatandaşlar çok farkında değil ama yaşadığı hayvan kayıpları çok fazla oluyor. Dış parazitlerin deriye yapışmasıyla Büyük baş hayvanların kanını emiyor ilerisinde hayvan güçsüzleşiyor sekunder diyeceğimiz hastalıklar da üzerine eklenince bu kez hayvan normal gelişme düzeyinde gerileme oluyor canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma kapasitesi, süt verimi gibi durumları etkiliyor normalde çok basit işlemlerle bunların önüne geçilebilir, bu şekilde verimlilik artırabilir, hayvanların hastalıklarından korunması sağlanmış olabilir.”

BESİ HAYVANLARININ KİŞİSEL BAKIMLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Besi hayvanlarının kişisel bakımlarına dikkat edilmesinin gerektiğini belirten Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Çelebi, kış boyunca içeride kalan besi hayvanların, tırnaklarının uzamasından dolayı kesilmesinin önemli olduğunu söyledi. 

Çelebi, “Diğer dikkat edilmesi gereken konu ise hayvanların kişisel bakımlarına dikkat edilmeli örnek olarak hayvanların kış boyunca içeride kalmasından dolayı tırnakları uzayabiliyor. Bu yüzden tırnakların kesilmesi gerekiyor. Hayvanların vücutlarında bulunan pislikler ve tırnak aralarının temizlenmesi gerekir.  Bunların önüne geçildiğinde daha az hastalandığını ve daha iyi verim aldığınızı görmüş oluruz.    Köyler de eski ahırların durumunu bizler biliyoruz ama daha fenni ahırlara geçildiği halde betonarme çatı yapmak veya zemini beton yapmak yetmiyor temizliğini hayvanların bakımını, ilaçlamasını takvimine uygun peyderpey şekilde takibini yapmak gerekiyor bu durumlar yapılmazsa istediği kadar ahır güzel iyi olsun verim alamazsınız” dedi.