Hayvanlarda aşılama hayati önem taşıyor

Evcil veya çiftlik hayvanlarının aşılanması olası hastalıklara karşı koruma görevi görmektedir.

Tarih: 12.12.2023 15:58
Hayvanlarda aşılama hayati önem taşıyor

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Aşılamanın, evcil veya çiftlik hayvanlarının enfeksiyon riskinden korunmasına yardımcı olarak belirli bir süre boyunca bağışıklık kazandırdığı bilinirken konuyla alakalı görüşlerini aldığımız veteriner hekim Turhan Beker ise temel hayvan aşılarından bahsederek aşının önemine değindi. 

Hayvanları aşılama konusunda ikiye ayıran Beker, “Şu aşamada hayvanları ikiye ayırmak zorundayız. Bunlardan birincisi çiftlik hayvanları ikincisi de pet grubu dediğimiz kedi ve köpek gibi hayvanların olduğu gruptur. İlkinden bahsedecek olduğumuzda çiftlik hayvancılığında zaten hayvan fiyatlarının yüksek oluşu girdi maliyetlerinin yüksek oluşu yetiştiricilerin hayvanlarına daha fazla değer vermesine sebep oluyor ve dolayısıyla yılların vermiş olduğu tecrübelere bağlı olarak da yetiştiriciler hayvanlarının aşılamalarını düzenli olarak yaptırıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Beker, Çiftlik hayvanlarında en önemli hastalığın şap hastalığı olduğunu belirterek, “Hayvanlarda en önemli olabilecek ve en dikkat edilmesi gereken hastalık şap hastalığıdır ve bununla ilgili de devletin yılda 2 defa şap aşısı programı yapıyor ve aşılamaları yapıyor. Yine yetiştiriciler de kendi imkanlarıyla veya veteriner hekimler aracılığıyla hayvan aşılamalarını aşılarını yaptırıyorlar. Bunun dışında hayvanlara yapılan özellikle koruyucu hekimlik açısından yapılması gereken çok önemli aşılar var onları da vatandaş artık o bilinç düzeyine eriştikleri için hastalığın çıkış durumlarına göre aşılamalar yapılıyor” açıklamalarında bulundu. 

Petshop hayvancılığındaki aşılamalara da değinen Turhan Beker özellikle sahipsiz hayvanların aşılarının yapılması gerektiğini vurguladı. 

Beker, “pet hayvancılığında da artık kedi ve köpek sahipleri gerek kendilerine gelebilecek olan zoonoz dediğimiz hastalıklara gerekse hayvanların kendi sağlığı açısından yapılması gereken karma aşıları, kuduz aşılarını ve benzeri birçok aşıları yaptırılmalıdır.  Aşı bilinci arttıkça aşılamalarda düzene giriyor ve sahipli olan hayvanların aşılanmaları kadar sahipsiz olan hayvanlara da aşılama yapılıyor. Bu aşılama konusunda benim gördüğüm kadarıyla yılların tecrübesiyle çok fazla bir problem yok çünkü genel olarak bilinç oluştu ve eskiye oranla şöyle söyleyeyim eskiden günde 1 tane 2 tane hayvan aşılanmak için bize getirilirken şimdi oldukça çok hayvan getiriliyor. Bu konuda da Erzurum’da serbest ekiplerin oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Şöyle ki eskiden bir tek ben vardım şimdi yaklaşık 8-9 tane sadece pet ile ilgilenen klinik oluştu ve her birine de bilemiyorum tabii potansiyellerini ama üniversitede dahil olmak üzere her gün birçok hayvanın aşılamaları yapılıyor” şeklinde konuştu. 

Son olarak aşı maliyetlerini de belirten Beker,” maliyetlerin yüksek oluşu zaman zaman hayvan sahiplerini gerek aşılama gerekse paraziterle mücadele konusunda geriye çekmelerine neden oluyor çünkü aşıların birçoğu ithal olduğu için fiyatlarla beraber girdi maliyetleri de çok yüksek oluyor. Bu anlamda pet hayvancılığı eskiden bir hobi, zevk veya çocukları için bir şeyken şimdi bence artık biraz lüks oldu mamalar çok pahalı bakım masrafları pahalı Allah herkese yardımcı olsun” diyerek konuşmasını bitirdi.