HAYVANLARDA ÇİÇEK HASTALIĞI

Virüs kökenli viral bir rahatsızlık olup, bulaştığı hayvanın hemen her yerinde içi irin dolu kabarcıklar oluşmasına sebep olan ve çok kez ölümle sonuçlanan çiçek hastalığının önlemleri.

Tarih: 29.08.2023 23:53 Güncelleme: 30.08.2023 10:44
HAYVANLARDA ÇİÇEK HASTALIĞI

www.erzurumgunebakis.com /Sedanur Bingöl 

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda yüksek ölüm oranı gösteren çiçek hastalığı hem can kaybına hem de çiftçilerimizin ekonomik zorluklar çekmesine neden olduğu için, hastalıktan önce alınması gereken önemler kapsamında bilgilerine başvurduğumuz Bayhan Veteriner Kliniği Veteriner Hekim Ahmet Buğra Bayhan, “Amacımız hayvanlar hastalığa yakalanmadan önce gerekli aşıları yapmak ve bu durumla karşılaşma olasılığını minimum seviyeye indirmek” ifadelerini kullandı. 

Bayhan, “Erzurum’da ilk olarak 2013-2014 yılları arasında görülmeye başlayan çiçek hastalığı, günümüzde yaygın bir hale gelmiştir ve genelde hayvanın sırtında yuvarlak yuvarlak bezeler oluşturarak kendini belli etmektedir. Hastalığa yakalanan hayvanlarda çok fazla antibiyotik kullanılmadığı için tedavisi de oldukça zor oluyor. Bu anlamda bizlerin amacı hayvanlar hastalığa yakalanmadan önce yani sağlıklıyken gerekli aşıları yapmak ve bu durumla karşılaşma olasılığını minimum seviyeye indirmek. Hastalığa yakalanan fakat bağışıklık sistemleri yüksek olan hayvanlarda hastalık kurutulabiliyorken, bağışıklık sistemi düşük hayvanlarda hastalık git gide kötüye gider ve ölümle sonuçlanır. Çiçek hastalığı genellikle solunum yoluyla veya açık yaraları olan hayvana başka bir hayvanın temas etmesiyle bulaşabiliyor. Çiçek hastalığının önüne geçmek için yapılacak en etkili yöntem, hastalık hiç bulaşmadan önce sağlıklı hayvana yapılan aşılamadır çünkü bu tarz hastalıklarda dediğim gibi antibiyotik kullanamadığımızdan dolayı hastalıktan önce tedbir alınması çok daha önemli. Bu nokta da ise adı geçen hastalıkların aşıları mevcut olup, hayvanın hastalığa yakalanmaması için alınan bir önlem olarak görülebilir. Aşılanma zamanlarından bahsedecek olursak, sadece çiçek hastalığı kapsamında değil türevi hastalıklar hususunda da, hayvanların otlatılması ve otundan yararlanılması için tahsis edilen meralara çıkışlarda, bağırsak zehirlenmesi veya hayvanların kaslarının iltihaplanması ile oluşan karakterize, ateşli ve öldürücü sonuçlar doğuran yanıkara vb. Hastalıklara karşı koruma sağlayan aşıların yapılması gerekiyor. Bununla beraber hayvanlar yeşilde üç ay veya dört ay boyunca otladığı için çok fazla parazit topladıklarının bilincinde olarak meralardan dönüşlerde de gerekli aşıları yaptırarak parazit mücadelesi verilmeli. Aşı yaptırarak bir bakıma ilaca harcanan paradan daha az para harcamış ve hastalık hiç bulaşmadan mücadele edilmiş olur. Hastalığın seyrinin kış aylarında, var olan ahırların eski düzen ve rutubet olmasına bağlı olarak virüslerin, parazitlerin artmasıyla daha fazla olduğunu belirterek, ahırdaki barınak koşullarından dolayı kışın özellikle Erzurum, Kars, Ardahan bölgelerinde çok fazla hayvan rahatsızlığının meydana geldiğini ifade edebilirim.”