HAYVANLARDA MİKROÇİP UYGULAMASI

Erzurum geneline resmi kayıtlara göre şuanda 2 bin 741 adet kedi, 931 adet köpek, sıfır adet gelinciğe mikroçip kaydı yapıldı.

Tarih: 31.07.2023 18:44 Güncelleme: 31.07.2023 18:46
HAYVANLARDA  MİKROÇİP UYGULAMASI

www.erzurumgunebakıs.com /Sedanur Bingöl 

2018 senesinde resmi gazetede yayınlanan, kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılma işlemi zorunluluk yasası halinde çıkarak 01 Ocak 2021’den itibaren bir yıl içerisinde kedi köpek ve gelinciklerin mikroçip işlemlerinin yapılması zorunlu hale geldi. 

Kedi ve köpeklerde mikroçip uygulamasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Veteriner Hekim Serhat Sunar,  mikroçip uygulamasını yaptırmayan hayvan sahiplerinin Tarım ve Orman bakanlığınca 3 bin 643 TL bir cezai işlem uygulanacağını söyledi. 

Sunar,”2018 senesinde zorunluluk yasasıyla resmi gazetede yayınlanan mikroçip uygulaması, mikroçip ve karnelerde yaşanan problemler sebebiyle 01.Ocak 2021’den itibaren zorunlu hale gelen süre, 30 Aralık 2022 tarihinin sonuna kadar uzatılmıştı. 31 Aralık 2022 itibariyle altı aylıktan büyük kedi, köpek ve gelinciklerin özel kliniklerde mikroçip takılması şuanda mümkün değil. Tarım ve orman bakanlığına bağlı ilçe tarım müdürlüklerine gidip 3 bin 643 TL bir ceza ödedikten sonra altı aylıktan büyük kedilerin, köpeklerin ve gelinciklerin mikroçip uygulaması devam ediyor. Özel kliniklerde ve ilçe tarım müdürlüklerinde hâlihazırda altı aylıktan küçük kedi köpeklerin ve gelinciklerin mikroçip ödemesi yapıldıktan sonra normal şekilde takılıyor. Uygulama enjeksiyon yöntemiyle gerçekleşerek bir iğne yardımıyla hayvanın iki kürek kemiğinin arasından deri altına yerleştirerek uygulanıyor. Uygulama yapıldıktan sonra hayvan sisteme kaydedilerek takibi yapılıyor. Burada ki asıl amaç birincisi, devletin evde ne kadar kedi, köpek ve gelinciğe bakıldığını öğrenmek ikincisi ise sokakta ki sahipsiz hayvan sayısının takibini yapabilmek için uygulanan yöntem. Mikroçip uygulanan hayvanların kaybolması durumunda hayvan sahibi kayıp beyanı vererek, hayvan başkaları tarafından bulunduğunda vücudunda bulunan mikroçip sayesinde, sahibinin kimlik numarası, adresi, telefon numarası eşleştirilerek bulunması sağlanıyor. Kaybolan hayvanın kaybolduğuna dair bilgi verilmemesi durumunda ise bulunan hayvan üzerinden yine sahibinin bilgileri eşleştirilerek hayvana sahip çıkmıyor gerekçesiyle cezai bir işleme tabi tutuluyor. Erzurum geneline bakacak olduğumuzda ise resmi kayıtlara göre şuanda 2 bin 741 adet kedi, 931 adet köpek, 0 adet gelincik kaydı yapılmış durumda.” 

HAYVANLARDA MİKROÇİP İŞLEMLERİNİN YAPILMASI ZORUNLU HALE GELDİ. 

Hayvana mikroçip uygulandıktan sonra ömrü boyunca hayvan   mikroçipi vücudunda taşıdığını ifade eden Veteriner Hekim Serhat Sunar, hayvanların kaybolması durumunda hayvan sahibi kayıp beyanı vererek, hayvan başkaları tarafından bulunduğunda vücudunda bulunan mikroçip sayesinde, sahibinin kimlik numarası, adresi, telefon numarası eşleştirilerek bulunması sağlandığını söyledi.

 Sunar, ”Altı aylıktan küçük kedi köpek ve gelinciklere uygulama yapılırken altı aylıktan büyük olan bu hayvanların mikroçip takılma süreci, hayvan sahiplerinin tarım ve orman bakanlıklarının ilçe müdürlüklerine başvurarak belli bir cezai ödeme yaptıktan sonra normal bir şekilde uygulanıyor.  Mikroçip, aslında bir kimlik edindirme sistemi olup amacı, her TC vatandaşının bir kimliği olduğu gibi devletin evlerde bakılan evcil kedi, köpek ve gelinciklerin hem sayısını bilmek hem bunların sağlık durumlarını kontrol edebilmek amacıyla elektronik ortamda kayıt altına almak istemesidir. Bunun da en kolay yolu pirinç tanesi büyüklüğünde cam bir tüp şeklinde olan, NFC teknolojisiyle çalışan bir kimlik edindirme yöntemidir. Hayvana mikroçip uygulandıktan sonra ömrü boyunca hayvan bu mikroçipi vücudunda taşıyor. Her kimlik numarası ve her mikroçip numarası hayvana özel olarak birbirine benzer olmayan numaralar şeklinde ayarlanıyor. Aynı TC kimlik numaralarımızda olduğu gibi. Mikroçip numarası ve karne numarası her hayvana özel olarak ayrı bir şekilde belirlenir. Hayvan sahibinin kimlik numarası üzerinden tarım orman bakanlığının sistemine kaydedilecek şekilde geliştirilmiş bir uygulama şuanda. Özellikle uçak ve otobüs seyahatlerinde mikroçip ve karne kontrolü şuanda firmalar tarafından yapılıyor olduğu için zorunlu bir uygulama. Yine bizde de aynı şekilde hayvan geldiği zaman mikroçip kontrolü yapılır ve onun üzerinden uygulamalar devam eder. Aşılamaları ve rutin aşılamaları mikroçip üzerinden kaydedilip takip edilir.”