HAYVANLARI AŞILAMADAN KAÇMAYIN!

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı için Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri aşılama çalışmalarını devam ettiriyor.

Tarih: 15.07.2023 13:02
HAYVANLARI AŞILAMADAN KAÇMAYIN!

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara aşının yapılmasının önemli olduğunu ifade eden Erzurum Kırmızı Et Üreticileri Birliği başkanı Abdulkadir Ürüşan, aşı yapılmadığı takdirde şap hastalığının yayılması devam edeceğini söyledi.

Ürüşan, “Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı için Tarım İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri aşılama çalışmalarını devam ettiriyor. Besici ve üretici üyelerden şunu istiyorum; hayvanları aşılamadan kaçmayın. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarınıza aşı mutlaka yapılmalıdır. Bu süreçte aşılama çok önemlidir. Aşı yapılmadığı takdirde bu bulaşıcı hastalığın yayılması devam eder. Aşılama çalışmaları ve aşıları yaptırdığımız takdirde hastalığın seyrinde ve hastalığın bitmesinde yardımcı olacaktır. Besiciler ahırlarını dezenfekte etmemeliler ve ahırların giriş çıkışlarına hastalığı kesecek önlemler almamalılardır. Ahırlara fazla kişiler girmemelidir. Besiye şap bulaştığında üreticinin emeklerine yazık olacaktır. Erzurum’da besi materyali çok fazla değildir. Erzurum’da şuanda mera hayvancılığı ağırlıklıdır. Mera hayvancılığıyla bu hastalığın seyretmesiyle besi hayvancılığın seyir etmesinde büyük farklılık vardır. Besiciler şuanda yapması gereken bir şey yoktur. Devletimiz bütün imkânlarıyla bu şap hastalığının önüne geçilmesi için seferber oldu. Köylerde şuanda hayvanlar yayladadır. Burada yapılacak önemli husus veteriner hekimler yaylaya gittiği zaman hayvanlarına mutlaka aşı yaptırmalılardır. Bir bölüğe şap hastalığı bulaştığında diğer bir hayvan yanından geçerken dahi bu hastalık bulaşabiliyor. Tarım İlçe Müdürlükleri, mevcut muhtarlar sahadaki veteriner hekimlere yardımcı olmamalılardır. Hayvanlarını aşılamadan kaçmamaları ve hayvanlarının telef olmaması adına aşılama çalışmalarına üreticiler dikkat etmemelilerdir. Hayvanlara aşı yaptırılmalı ve bu hastalığın bulaşmaması adına aşıdan başka çare yoktur.” dedi