HAZIR YORGANLAR DAHA FAZLA RAĞBET GÖRÜYOR

Düğünlerde çeyizlerin en önemli eşyalarından olan ve rengârenk kumaşlarla genç kızların çeyizlerine süsleyen yorganlar, hazır yorganlara karış direnmeye devam ediyor.

Tarih: 02.07.2023 18:27
HAZIR YORGANLAR DAHA FAZLA RAĞBET GÖRÜYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Muhammet YILMAZ 

Hazır yorganlara daha fazla rağbet olduğunu ifade eden Tekstil İşletmecisi Şemsi Davutoğulları, eskisi gibi yün yorganlara rağbet olmadığını söyledi.

Davutoğulları,” Eskisi gibi yün yorganlara rağbet yok. Hazır yorganlara daha fazla rağbet oluyor. Nedeni ise eski ustaların olmadığından kaynaklı yün yorgan yapan ustalar pek kalmadı. Yetişen yorgan ustası yok, yorgan dökenler kalmadığı için hazır yorgan satışları çok fazla oldu. Biz de bu şekilde dışarıdan makine getirdik yün yorganlar yapmak, eski geleneği yaşatmak için az da olsa yapıyoruz.  Yorgan makinelerimiz var yünlerini evden getirenlerin yorganlarını yapıyoruz.  Eski geleneği sürdürmeye çalışıyoruz.  Eskiden düğünlerde genç kızların çeyizlerinin en önemli eşyalarından olan ve rengârenk kumaşlarla yorgancılar tarafından bin bir emeklerle ilmek ilmek işlenerek dikilen yorganlar, günümüzde de önemini koruyor. Geçmişte kızın çeyizinde yorgan olmadığı zaman ayıplarlardı. Günümüzde de düğün yapacak ve kültürel özelliklerini korumuş aileler halen yorgan siparişi veriyor. Bazı ailelerde yaptırmak yerine büyük mağazalardan hazır yorgan alıyor. En sağlıklı yorgan pamuktan yapılmış yorgandır. Çünkü elyaf teri emmediği ve hava almadığı için sürekli olarak terletir ve insanı rahatsız eder. Yine yünlü yorganlarda kışın sıcak tutar, yazında terletir. Fakat pamuklu yorgan hava aldığından teri emer ve rahatsız etmez. İnsana rahat bir uyku verir. Bu yüzden genelde pamuklu yorganları tavsiye  ediyoruz.  Yorgan fiyatları şöyle başlıyor. Elyaf yorganlar 150 TL- 600 TL arasında değişiyor. Çift kişilik yorganları fiyatları ise 450 – 800 TL arasında değişiyor. Yün yorganların fiyatları ise 400 -1500 TL arasında değişiyor.   Hazır yorganlara daha çok rağbet olduğu için satışlarımız da düşüş yaşandı. Eskisi kadar fazla satış olmuyor.  İnsanların hazıra yönelmeleri, elyaf silikondan yorgan yaptırmaları gibi etkiler yüzünden düşüş yaşamış olduk.  Düğün sezonun açılması sebebiyle biraz da olsa Erzurum da yün yorgan kültürü yaşatılmasından kaynaklı satışımız oluyor.”