HAZİRAN AYINDA POS CİHAZLARI DEĞİŞECEK

Haziran ayına kadar bütün POS cihazları değişecek.

Tarih: 07.04.2024 15:19
HAZİRAN AYINDA POS CİHAZLARI DEĞİŞECEK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

E-ticaret siteleri üzerinden yemek siparişleriyle, kayıt dışı POS ile satışlarda önemli miktarda belge düzenlenmediği biliniyordu.

Yeni nesil pos cihazlarının Haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacağını ifade eden Elektronik satıcısı Cemil Özer, Haziran ayından itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacağını herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranın gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş dahi kesilmiş olsa haber vereceğini söyledi.

Özer,” Haziran ayından itibaren yeni bir nesil pos makinesi konulacak. Herhangi bir şehrin, çok işlek bir restoranı örneğin. Gün boyu ekmek, su gibi KDV yüzde 1 fiş kesilmiş. Bize haber verecek bu makine.  POS cihazları ödeme noktalarında nakit para kullanılmadan ödeme yapılmasını sağlar. Telefon bağlantısı ya da internet ile üye işyeri ve banka arasında bağlantı kuran, kredi kartı bilgilerini okuyan ve tahsilat yapmaya yarayan cihazlardır. POS cihazlarında kredi kartı ya da banka kartından ödeme yapılabilmektedir. Pos cihazları alınan mal veya hizmet karşılığında yapılan ödemenin banka kartı veya kredi kartı aracılığıyla yapılmasını sağlayan cihazdır. POS kelimesi İngilizce “Point of Sale” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe anlamı ise satış noktası demektir.  Mobil pos cihazları, başta kapıda yapılan ödemeler olmak üzere pek çok yerde kullanılıyor. Maliye Bakanlığı, bu tür alışverişlerin büyük miktarda vergi kaybına neden olduğunu tespit ederek, mobil POS cihazlarının aynı zamanda yazar kasa olarak kullanılacağı bir sistem geliştirdi.  Bunun yerine, gerekli bilgilerin yer aldığı tek bir yazar kasa fişi verilecek. Yazar kasa özelliğine sahip mobil pos cihazlarının mali hafıza özelliği olacak. Maliye müfettişleri denetim esnasında mali hafıza özelliğini kullanarak gerekli denetimi yapacak. Mal ve hizmet ödeme noktasında kredi kartı ya da banka kartı cihaza okutulur. Cihaz tarafından karta erişim sağlandıktan sonra kart şifre bilgilerinin girilmesini ister. Şifre girildikten sonra ödeme işlemi tamamlanır. POS cihazları telefon bağlantısı veya internet ile bankalara bağlanır. Kartlar okutulduktan sonra bankalardan bilgilere ulaşılarak tutar karttan çekilir. Ödeme işlemi hem hızlı hem de güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. POS cihazları ödeme işlemi için kullanılmasının yanı sıra ödeme için verilen kartın sahte olup olmadığını da kontrol eder. Alışveriş sonrası yapılan işleme göre cihaz işlem bilgilerinin yer aldığı kâğıtlar verir. Bu kâğıtlardan biri müşteriye biri de işyerinde kalmak üzere paylaştırılır. Alışverişe dair işlem bilgilerinin detayları bu kâğıtta görülebilir. POS cihazlarında gün başlangıcı ve gün sonu işlemleri bulunmaktadır. Kredi kartı ile olan işlemleri gün sonu işlemlerinden takip edilmiş olur.”