HEM UCUZ HEM FAYDALI

Faydaları saymakla bitmeyen meyan kökü bitki çayı şehrimizde kol gezerek herkesin faydalanmasına olanak sağlıyor.

Tarih: 30.07.2023 16:03
HEM UCUZ HEM FAYDALI

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum’da cadde cadde, sokak sokak gezerek herkesin faydalanmasını sağlayan meyan kökü bitki çayı satıcısı Bahri Kurtman, diğer bitki çayları biraz daha ulaşılabilir olduğu için sadece bu çayı sattığını belirtti.

Kurtman, “Demlenerek hazırlanan meyan kökü bitki çayı böbreklere, karaciğer sağlığını korumaya, ağızda oluşabilecek yaraların iyileşmesine, hazımsızlığa ve iltihaplanmaya bağlı olarak oluşan ağrılara iyi gelme özelliği taşıyor. Bende herkesin faydalanmasını istediğim için birazda diğer bitki çaylarına oranla fazla bilinmeyip ulaşılması az olduğu için yer yer gezerek bardağını 5 TL’den satıyorum.

MEYAN KÖKÜ NEDİR?

Birçok hastalığa şifa olan meyan kökü sadece ülkemizde değil Asya ve Avrupa'da da sıkça kullanımı tercih edilen bir bitkidir. Türkiye'de Akdeniz Bölgesi'nde yetişen bitki yılın hemen hemen her mevsiminde toplanabiliyor. Hem sağladığı faydalar hem de aromasıyla pek çok kişi tarafından kullanılan meyan kökü genel olarak çayı yapılarak tüketilebilir. Özellikle mide sorunlarına iyi geldiği bilinen meyan kökü çayının sindirim sisteminden solunum yollarına, cilt rahatsızlığından ağız sağlığına kadar geniş alanda fayda sağladığı da biliniyor. 

MEYAN KÖKÜ ÇAYI NASIL YAPILIR?

Meyan kökü aktarlardan alınabilen bir üründür. Eğer bitki kök olarak alınırsa küçültülerek kullanılması öneriliyor. Meyan kökü çayı, 1 bardak kaynamış suyun içerisine 1 tatlı kaşığı meyan kökü eklenerek 5 dakika kadar demlendirilerek yapılır. Meyan kökü çayının içerisine isteğe bağlı olarak 1 çay kaşığı bal ve tarçın da ekleyerek tüketilir.

MEYAN KÖKÜ ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Meyan kökü çayı tek içimlik olarak kaynatılmış 1 fincan suyun içerisine 1 çay kaşığı meyan kökü eklenerek elde edilir. Bu karışım 10 dakika kadar bekletilerek demlenir. Demlenen meyan kökü çayını gün içerisinde 2 kez tüketilir.