Her alanda 16 Nisan beklentisi

Erzurum´un ekonomisi, Kuyumculuktan inşaat sektörüne kadar 16 Nisan referandum sonucuna odaklanmış durumda.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Her alanda 16 Nisan beklentisi

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Son 2 yıldır yaşanan olaylardan dolayı başta esnaf, dolara bağlı olarak büyük kayıplar yaşadı. 16 Nisan´da yapılacak olan referandum ve sonucuna bağlı olarak ekonominin yine hareketleneceğini düşünen yatırımcılar, sonuca odaklanmış durumda. Erzurum´da referandum sonucunun
?evet´ olması durumunda ekonominin yeniden canlanacağı beklentisi hakim.

Altın piyasasının neredeyse durma noktasına yaklaştığını aktaran Kuyumcu esnafı Çelebi Şahin, ?Şuanda altın alış ve satışları minimum seviyede, ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşiyor. Yastık altındakiler de yastık altı için altın almak isteyenlerde bir bekleme içerisindeler. Referandum sonuçlarına bağlı olarak hareket edecekler. Referandumun yaklaşması ve sonucuna göre ekonomide önemli değişikler olacağını düşünüyoruz.? dedi.

Esnaf kesiminin ?evet´ sonucuna odaklandığını aktaran Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyfettin Saka, ?esnaf referandumdan umutlu. Gönlümüzde evet sonucu var. Son yıllarda bilindiği gibi doların yükselmesi, enflasyonun artması esnafı zor durumda bıraktı. Şuanda esnaf beklentileri tamamen referandumda. Çıkacak herhangi bir sonuç onları önemli oranda etkileyeceğini biliyorlar. Vatandaş da yine aynı şekilde. Özellikle yeni istihdam alanları oluşturulacak yatırımları bekliyorlar.? diye konuştu.

Yine gayrimenkulünde referanduma bağlı olarak bir hareketsizlik içerisine girdiğini aktaran Emlak işletmecisi Mikail Akbulut, ?Piyasalarda önemli ölçüde bir durgunluk var. Erzurum´da kimse ev almakta istemiyor, satmakta. Bunun sebebi referandum sonuçlarının beklenmesi. Alıcı ve satıcılar referandumdan çıkacak sonucu bekliyorlar. Referandum sonucunda ?evet´ çıkmasıyla faizlerde bir düşüş, piyasada bir olumlu hareketlilik bekleniyor.? dedi.