?HER OKULA BİR KÖPEK´ Erzurum´da neden olmasın?

Günümüzde hayvana karşı şiddetin dozu gittikçe artıyor. Bunun sebebi hem verilen cezaların caydırıcı olmaması, hem de bilinçsizlik. Bir insanın yetiştirilirken kendinden farklı bir canlıya saygı göstermesi, onun yaşam hakkına müdahale etmemesi gerektiğini

Tarih: 01.01.0001 00:00
?HER OKULA BİR KÖPEK´  Erzurum´da neden olmasın?

 

Trabzon´da çocuklara hayvan sevgisini aşılamak adına büyük yarar sağlayacak bir proje hayata geçirildi. ?Ortahisar Sevgi Aşısı? adındaki proje ile, ilde öğrenim gören ilkokul çocuklarına hayvan sevgisi aşılanıyor. Proje koordinatörü Lütfiye Tüzün Kurban, ?Trabzon´da başlattığımız bu projenin tüm Türkiye´ye yayılmasını istiyoruz. Erzurum´un da projeyi örnek almasını ve uygulamaya geçirmesini istiyoruz. ? dedi.

Manolya BULUT

Trabzon´da, Milli Eğitim, Trabzon Belediyesi ve Trabzon Hayvanları Yaşatma ve Koruma Derneği (TRAHAYKO) bir araya gelerek ?Ortahisar Sevgi Aşısı? projesini başlattı. Proje, il genelinde ilk ve orta okullarda öğrenim gören öğrencilere yönelik, hayvan sevgisi noktasında bilinçli bireyler yetiştirmeyi amaçlıyor.  TRAHAYKO başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, ?Biz bunu kendi ilimizde hayata geçirdik. Diğer şehirlerde örnek alarak harekete geçmeliler.? diyerek projenin Erzurum ve tüm Türkiye´de hayata geçirebileceğini belirtti.

HER OKULA BİR KÖPEK

Proje kapsamında il genelinde her okula barınaktan bir köpek veriliyor. Köpekler, okullardaki çocuklarla bir araya getirilerek, kurulan bağ ile çocukların daha şefkatli, ve sorumluluk sahibi olmaları hedefleniyor. Köpekler özellikle barınaktan seçilen sakin ve sosyal canlılar. Bunun yanı sıra sağlık açısından da projenin yararları bulunuyor. Uzmanlara göre, Hayvanlarla bir arada olmak, kişinin astım bağışıklığına karşı güçlenmesine yardımcı olabilir. Hayvanları günlük hayatımızdan soyutladıkça astıma karşı hassasiyet artıyor. Yürütülen çalışma bu noktadan bakıldığında da oldukça yarar sağlayacağa benziyor.

PROJENİN PEK ÇOK AÇIDAN YARARI MEVCUT

Son yıllarda genel olarak şiddet artıyor. Bunların içerisinde en çok göze çarpan kadına, çocuğa ve hayvana şiddet. İnsanın değer yargılarını, düşüncelerini değiştirmek de oldukça zor. Bu bilincin sağlanması adına işe eğitimle başlamak gerekiyor. Hayata geçirdikleri ?Ortahisar Sevgi Aşısı´ projesinin bunu amaçlayarak oluşturulduğunu söyleyen Kurban şöyle konuştu: ?Biliyorsunuz hayvan sevgisi çocuklara verildiği zaman o çocuk psikolojik ve sosyal açıdan gayet dengeli oluyor. İlk önce sorumluluk duyguları gelişiyor. İkincisi hayatı daha iyi tanıyorlar. Hayvanların ömürleri insanlara göre çok daha kısa. Çocuk neyi öğreniyor burada? Ölümü ve doğumu öğreniyor. Kendinden farklı bir canlıya tahammül ediyor. Onun da bu hayatta var olduğunu görüyor. Bu yeryüzünde bir tek insanların yaşamadığını görüyor. Sağlık açısından astıma karşı bağışıklığı güçleniyor. Son yıllarda astım hastalığında büyük bir artış var. Neden? Çünkü hayvanları tamamen hayatımızdan çıkardık.?

PİLOT UYGULAMALAR YAPILMIŞ

Sevgi Aşısı Projesi´nin uzun bir geçmişi de bulunuyor. Bu uygulamanın yaklaşık 15 senedir alt yapısını oluşturmaya çalışan TRAHAYKO, her sene en az 10 okulda sunum yaparak çocuklara hayvan sevgisini anlatıyor. Daha önceki çalışmaları anlatan Kurban, ?Her çocuğa ulaştığımız zaman bir de bunun ailesine de ulaşmış oluyoruz sadece çocuk değil. 1 Aralık 2016 yılında ilk defa bir devlet okulu ile bu proje başladı. Daha sonra yine bir devlet okulu olan İMKB Kız Meslek Lisesi´ne , huzurevine, özel bir okula da verdik. Ama benim amacım hep Türkiye´ye yayılması. Bunların hepsi denemeydi. Mesela ilk defa bir köpek verip de biz böyle bir proje yapıyoruz demek olmazdı. Onun için bunun bir olumlu, olumsuz yönlerini görmemiz lazımdı. Bu projenin iki senedir üzerinde çalıştık. Ondan sonra baktık ki verimli gidiyor yaygınlaştırdık. Trabzon´da tamam bizim projemiz.? diye konuştu.

?BEN BUGÜNÜ HAYATIMDA HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIM´

Projenin uygulandığı okullarda eğitim gören çocukların olumlu etkilendiğini dile getiren Kurban şunları söyledi: ?Çocuk okula koşarak geliyor. Örneğin çocuğun bir tanesi şöyle bir şey söyledi: ?ben bugünü hayatımda hiçbir zaman unutmayacağım.´ Çocuk stres de atıyor bu şekilde. Bunlar da bir okula bir köpek kabul etmek için az sebepler değil. Hep olumlu dönütler aldık. Şimdi de belediyelerden başlamak üzere kurumlarda da yapmak istiyoruz. Yani bunu ülke bazında gerçekleştirebilirsek. Her ilden bir okul bile yapsa bu 80´den fazla köpek eder ve bir de onların ulaşabildiği aile sayısını düşünün.  Bir de barınaktan o okula uygun köpek seçiyoruz. Köpekler de çok önemli. Sosyal, sakin olmalılar. Yaptığımız sunumlarda çocuklara hayvanlara karşı nasıl davranması gerektiğini anlatıyoruz. O eğitimin sonucunda köpeği ortaya çıkarıyoruz. Pek çok aile teşekkür etti.?