HER ÖNÜNE GELEN HURDACILIK YAPMAYACAK

Hurdacılık mesleği yapanlar için çalışma iznini gösteren kimlik belgesi çıkartıldı.

Tarih: 07.01.2024 22:24
HER ÖNÜNE GELEN HURDACILIK YAPMAYACAK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Çalıştığı mevzuata göre atık kâğıt toplayıcılar artık ilçe belediyelerine bağlı çalışacak ama yine kendi geçimini sağlayacak.

Çöplerden kâğıt, plastik ve demir gibi çeşitli atıkları toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışanlara üniformalı yasal statü getiriliyor.

Yapılan düzenlemeyle göre atık toplama işinde 18 yaşın altındaki çocuklar çalışamayacak. Ayrıca başka bir mesleği ya da işi olan esnaf, işçi, memur da ek iş adı altında çöplerden atık toplayamayacak. Çevreye ve ülke ekonomisine katkıları sebebiyle hurdacılık ve geri dönüşüm faaliyetleri desteklenir ve yasal boşlukları doldurmak amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kanun taslağı hazırlığı yaparken, kontrol ve kayıt altına alınmayan bazı toplayıcıların hurda dışında inşaat ve değişik yerlerden hırsızlık yapmaları harekete geçirdi.

Atık toplayıcılığının yeni bir iş kolu olarak kabul edilmeli ve bu alanda faaliyet gösteren işçilerin kayıt altına alınmalı. Bireysel prim ödeme yöntemiyle kendileri ve aileleri sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalı. Toplayıcı işçilerinden ucuza aldıkları atıkları, lisanslı tesislere yüksek bedellerle satan aracılar, depocular ve yasa dışı depolama tesisleri denetimlerle ortadan kaldırılmalı, belediyelerin direkt alım yapabileceği geri dönüşüm tesisleri kurularak emek sömürüsü zinciri kırılmalı. Her yıl artan gelirler üzerinden belirli bir pay işçilere verilmeli ve atık toplama işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi hakkında yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu kanun için bir dizi önlemler alınması kararlaştırıldı. 

Yıllardır hurdacılık mesleği ile uğraşan korkmaz Nasıroğulları, hurdacılara çıkartılan kimlik belgesinin çok iyi bir uygulama olduğunu her önüne gelen bu işi yapamayacağını söyledi.

Nasıroğulları,” Devletimizin almış olduğu bu karar ile artık eskisi gibi her önüne gelen bu mesleği yapamayacak. Alınan bu karardan dolayı çok mutluyum. Devlet büyüklerimizden benim tek isteğim iznini gösteren kimlik belgesi olmayanların denetim yapılmasını istiyorum.”