Hınıs kanyonu dünyanın bozulmamış kanyonları arasında

Hınıs Kanyonu,  Riviera ve tekne tipi kanyon özelliklerini bir arada bulundurarak dünyanın bozulmamış ve bakir kalan kanyonlarından biri...

Tarih: 17.11.2022 11:43 Güncelleme: 17.11.2022 11:43
Hınıs kanyonu dünyanın bozulmamış kanyonları arasında

Sinan AYDIN

Hınıs'ın her iki tarafından geçmekte olan Hınıs Çayı kolları üzerinde bulunan Hınıs Kanyonu, bozulmamış doğal güzelliği ile göz kamaştırıyor. Erzurum'un kültürel ve tarihi yerlerinden Hınıs kanyonu, doğa sevenleri bekliyor. Hınıs İlçesinin Bahçe Mahallesi ile Kayabaşı Mahalleleri arasında bulunan ve Bahçe Mahallesi ile Sarılı Mahallelerini ilçe merkezinden ayıran Hınıs Kanyonu,  Riviera ve tekne tipi kanyon özelliklerini bir arada bulundurarak dünyanın bozulmamış ve bakir kalan kanyonlarından biridir. Hınıs'ın her iki tarafından geçmekte olan Hınıs Çayı kolları üzerinde bulunan Hınıs Kanyonu eşsiz güzelliğiyle göz kamaştırmaktadır.

7 KİLOMETRE UZUNLUĞA SAHİP

Kanyonun içinden geçen Hınıs Çayı etrafında bir çok kuş türü barınıyor. Erzurum'un en önemli doğal güzelliklerinden birisi olan kanyon özellikle bahar aylarında su seviyesinin yükselmesiyle eşsiz bir hal alıyor. Ayrıca Hınıs kanyonunda 1734 yılında Muş Beylerinden Alaeddin Bey tarafından yapılmış Hınıs Ulu Cami/Dere Camii bulunmaktadır.  Kışın kar ile sunduğu kış manzaraları yanında suyun yüksek olduğu dönemlerde rafting, dağcılık ve kanyon tutkunları için eşsiz bir güzellik sunuyor. Fotoğraf sanatçısı Mutluhan Çamur'un obkektifine yansıyan görüntüler, eşsisz güzelliğin mutlak suretle keşfedilmesi gerektiğini gözler önüne seriyor. Erzurum’a 150 km uzaklıkta olan Hınıs İlçesinin Bahçe Mahallesi ile Kayabaşı Mahalleleri arasında bulunan ve Bahçe Mahallesi ile Sarılı Mahallelerini İlçe merkezinden ayıran Hınıs kanyonu, yazın ayrı kışın ayrı çekilen fotoğrafları görenleri büyülüyor.