HİSSELİ TAPU NEDİR, HİSSEDARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

Bir gayrimenkulün mülkiyeti birden fazla kişiye ait ise tapu kaydında hisse oranında o gayrimenkulün sahipleri yer almaktadır.

Tarih: 17.07.2023 17:08
HİSSELİ TAPU NEDİR, HİSSEDARIN SORUMLULUKLARI NELERDİR?

www.erzurumgunebakıs.com /İhsan Kumru 

Hisseli tapu ile ilgili açıklamalarda bulunan Miraç Emlak İşletmecisi Erdal Yurttaş, Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulün nasıl kullanılacağında hissedarlar karar verdikleri gibi sorumluluklarda da aynı oranlarda pay sahibi olduklarını söyledi.

Yurttaş,” Bir gayrimenkulün mülkiyeti birden fazla kişiye ait ise tapu kaydında hisse oranında o gayrimenkulün sahipleri yer almaktadır. Yani o gayrimenkulde tek bir tapu sahibi yoktur. Birden fazla kişi mülkiyet sahibidir. Bu şekilde olan gayrimenkulleri haliyle idare etmek de oldukça zordur.  Tarafların anlaşma sağlaması genelde de pek mümkün. Gayrimenkul eğer bir ev ise kiraya verilerek kira geliri hissedarlar arasında hisse paylarına orantılanarak paylaştırılabilir. Satış yapılıp yine hisse paylarına göre satış geliri dağıtılır. Ancak gayrimenkul bir arsa ise, tarla ise, toprak parçasıysa o zaman iş tam bir arap saçına dönüyor. Bu gayrimenkulün ne şekilde değerlendirileceğine bir kişi karar veremez. Örneğin arsanın bir kısmında bir hissedar ev yaptırmak istedi. Diğer tüm hissedarların yazılı onayını almadan bunu yapamaz. Eğer yaparsa yaptığı ev kaçak olacaktır ve yıkım tehlikesi vardır. Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulün nasıl kullanılacağında hissedarlar karar verdikleri gibi sorumluluklarda da aynı oranlarda pay sahibidirler. Örneğim bir gayrimenkul için bir vergi ödenmesi gerekiyorsa herkes payı oranında o vergiyi ödemek zorundadır. Vergi gibi ortaya çıkan masraftan bir hissedarın kaçınması yasalarca da uygun değildir. Hatta bunun bedeli çok ağır olabilir.  Belediyelerin arsalar için aldıkları emlak vergisi olan arazi vergisini hisse sahipleri düzenli bir şekilde ödemezlerse büyük bir sorun ortaya çıkmaktadır. Bir ortağın bu ödemeyi yapmayıp diğer hissedarların üzerine yıkması halinde süreç mahkeme ile sonuçlanabilir. “