HIZLI TRENİN BİR AN ÖNCE ERZURUM'A GELMESİ ŞART

Hızlı Trenin en kısa zamanda Erzurum’a gelmesi gerektiğini ifade eden Demiryol iş Sendika Başkanı Yusuf Gökçan,  Orta Asya'daki İpek Yolu meselesinin çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Tarih: 05.10.2023 18:24
HIZLI TRENİN BİR AN ÖNCE ERZURUM

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Gökçan,” Tabii ki geçmişle şu andaki demir yollarını karşılaştırmak mümkün değil. Şu anda demir yolları geçmişe göre altın çağını yaşıyor. Ama taşımacılıkta demir yolları, Türkiye taşımacılığının yüzde kaçını karşılıyor derseniz Altın çağı değil. Halen daha bizim demir yollarının ağlarını veya tren seferlerinin sayılarının şu altyapı karşılayacak durumda olmadığından dolayı orada çok fazla ilerleyemedik. Ama Batı'da demir yolları çok ilerledi. En son hızlı tren biliyorsunuz. Sivas'a geldi. Sivas'a büyük bir katma değer kattı. Bir an önce hızlı trenin ve çift hatların bizim tüm bölgelerimizde olması lazım. Yükle yolcu trenlerinin aynı hat üzerinde çalışmaması lazım çünkü yolcu trenler, yük trenleriyle karşılaştığı zaman yük trenlerinde aksama oluyor. Bu sefer de yük trenleri gününde taşıdığı yükü hedefine varmadığı için Bu sefer de cazip halde değil. Halen daha yol boylarında tırların gelişmiş ülkelerde olmayacağı şekilde ağırlıklı tırların yollarda görüyorsunuz. Ama demir yolları bu çift hat problemini çözdüğü zaman Bu trenler sağlı sollu gidip geldiği zaman tabii ki bu zor bir iş. Niye? Buna müdahil olan petrol şirketleri var. Lastik, otobüs firmaları var ama demir yolları geçmişe doğru çok iyi. Hızlı trenin bir an önce Erzurum'a gelmesi lazım. Kars'a gitmesi lazım.   Orta Asya'daki İpek Yolu meselesini Demir yolları sorunun çözmesi lazım. Bunları çözerse demir yolları şu andaki durumundan çok çok iyi duruma geliyor.”

Demir yolları şu anda istenilen seviyede değil

 “Demir yolları şu anda istediğimiz o seviyede değil. Özellikle bu pandemi süreci yaşandı. İşte on bir tane ilde deprem süreci yaşandı.  Temsil süreci yaşandığından dolayı kaynaklarda biraz kısıldı. O eski ilk zamanlardaki hızlı çalışma iki bin dokuz, iki bin yedi. O dönemler hiç umurda değil hızlı trenin bir an önce Erzurum'a gelmesi için tabii ki bunları siyasiler Erzurum'daki siyasilerin harekete geçmesi lazım. Mesela bir bölge açılması için resmi gazetede bu yayınlandı ama bizim burada bunun geçirecek çalışmaların çok sessiz halde yürüdüğünü, bizim burada buna talip olan Konya var, Diyarbakır var, Mersin var. Onların daha önünde çalışacak bir siyasi irade gösterilmesi lazım. Bu siyasi irade de yarın İşte bizim Gürcistan bakın Tiflis yolundan halen daha hep bizim yüklerimiz durduruldu gelmiyor. Ama bölge olsa o yakınından takip daha kolay olur. Bunun bitince iyi kötü bizim siyasilerin devreye girmesi lazım. Bürokratların devreye girmesi lazım. İşte Karadeniz yolu hattı konuşuluyor. Bu bizim önümüze geçerse zaten bizim burada dem yolları açısından daha atın duruma gelir. Bu da bizim bölgemizdeki siyasilerin direkt durmasına bağlı. Yoksa eski demir yollarından çok çok güzel değil. Evet, yani bizim frenlerimizi de gider. Şu anda da bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri de lokomotif sayısının bu bölgede az olması. Bazılarından dolayı da yeterince yük taşıyamaz haldeyiz Bunlar da yani demiryollarının gerçekleri. “