İBRAHİM PAŞA CAMİSİ’NE BÜYÜK SAYGISIZLIK!

Erzurum İbrahim Paşa Mahallesi’nde bulunan İbrahim Paşa Camisi’nin abdesthanelerini gören vatandaşlar bu görüntüyü “rezillik” olarak ifade ediyor.

Tarih: 23.08.2023 17:09
İBRAHİM PAŞA CAMİSİ’NE BÜYÜK SAYGISIZLIK!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum İbrahim Paşa Mahallesi’nde bulunan İbrahim Paşa Camisi’nin abdesthanelerini gören vatandaşlar bu görüntüyü “rezillik” olarak ifade ediyor. 

Şehrin merkezinde bulunan günde yüzlerce müslümanın ibadet ettiği camiye yapılan bu büyük saygısızlık caminin ait olduğu vakıflar veya Yakutiye Müftülüğü tarafından görmezden mi geliniyor. İslam’ın en kutsal değerlerinden birisi olan “temizlik” kavramı, bu abdesthaneler göz önüne alınınca yok sayılıyor. Cami imamı ne iş yapıyor? Kendi mesleği olan ve ilgilenmesi gereken bu camiyle neden ilgilenmiyor? Vatandaşlar abdestlerini nerede alıyor?

Vatandaşlar caminin bu halde olmasından dolayı sitem ediyorlar. Erzurum’un yapılmış en eski camilerinden birisi olan ve tarihi nitelik taşıyan bir camiye yapılan bu büyük saygısızlığı vatandaşlar şiddetle kınıyor. 

“ABDESTHANELER KİLER GİBİ KULLANILIYOR”

Mahalle sakinlerinden alınan bilgilere caminin abdesthaneleri önceden yaptırılıp kullanıma açılmamıştır. Böylece kullanılmayan abdesthane zamanla çöp yığınına dönmüştür. Bir cami abdesthanesini kiler gibi kullanmak insanlarda ki İslam’a olan saygının ne kadar az olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Caminin sorunları sadece abdesthaneyle kalmıyor. Vatandaşlar cami avlusunun bu kadar bakımsız olmasında da şikâyetçi oluyor.

İbrahim Paşa Camisi kim tarafından, ne zaman yaptırıldı?

İbrahim Paşa Camii, Erzurum Merkez’de bulunan Eski Hükümet Konağı’nın çok yakınında bulunuyor.… Şehrin tarihi ibadet mekânları arasındaki İbrahim Paşa Camii, kitabesindeki bilgiye göre 1748 yılında Erzurum Valisi Yazıcızade Hacı İbrahim Ethem Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Caminin mimarisi kare planlı olup, tek bir kubbesi vardır. Yapımında beyaz renkte mermer taş kullanılmıştır ve mihrabı da mermerden yapılmıştır. Erzurum İbrahim Paşa Camii’nin minaresinde ise kesme taş görülüyor. Osmanlı mimarisinin tipik örneklerinden biri olan cami, günümüzde de ibadete açık durumda.