İdari kamu kurumlarına tazminat talepli davalar

Kamu kurumlar tarafından gerçekleştirilen işlem veya eylemler sebebiyle kişisel hakkı ihlal edilenler, maruz kaldıkları maddi ve manevi zararın tazmini talebiyle idareye karşı dava açabiliyor.

Tarih: 08.01.2024 10:44
İdari kamu kurumlarına tazminat talepli davalar

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Yaz veya kış aylarında idari kamu kurumları tarafından yapılan yol çalışmaları, su ve kanalizasyon çalışmaları, karla mücadele çalışmaları veya restorasyon çalışmaları gibi hizmet çalışmalarında kişilerin kişisel hakkı ihlal edilerek maddi veya manevi zararlar meydana geliyorken, konu hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Serhat Ay, kişisel hakkı ihlal edilenlerin maruz kaldıkları maddi ve manevi zararın tazmini talebiyle idareye karşı dava açabileceklerini belirtti. 

Ülkemizde, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğü gibi idari kamu kurumlar tarafından gerçekleştirilen eylemler sebebiyle kişisel hakkı ihlal edilen milyonlarca vatandaşın olduğunu belirten Ay, mağduriyeti yaşayan kişilerin, maruz kaldıkları maddi ve manevi zararın tazmini talebiyle idareye karşı dava açabileceklerini ifade ederek usul ve ilk inceleme dilekçelerinden bahsetti. 

Olası bir idari kamu zararında nereye başvurulur?

İdari eylemden kaynaklı herhangi bir zararda ilk olarak ne yapılması hakkında bilgiler veren Avukat Serhat Ay, “idari kamu kurumu tarafından meydana gelen zararlarda, zarara uğrayan kişi ilk önce zararı veren idareye başvuruda bulunarak, oluşan zararını ifade etmelidir” söylemlerinde bulundu. 

Zarara uğrayan kişi zarar verenle alakalı olarak idareye başvuruda bulunmadan önce doğrudan idare mahkemesine giderek idari kuruma karşı tazminat davası açması durumunda, idari mahkemenin davayı reddedeceğinin altını çizen Ay, “İdari Yargılama Usulü kanununun 14. Maddesi dilekçeler üzerinden incelemenin yapılmasına dair hususlar barındırmaktadır ve bu maddeye göre mahkeme dilekçede, görevli olup olmadığını, yetkili olup olmadığını, merci tecavüzü olup olmadığını inceleyerek davanın reddine veya devamlılığına karar verir” diye aktardı. 

Ay, İdareye başvuruda bulunmadan önce idare mahkemesine tazminat talebinde bulunmanın Merci tecavüzü olduğunu ifade ederek, “söz konusu olan merciye başvurmadan önce mahkemeye gidildiğinde ve yapılan incelemeler sonucunda merci tecavüzü olduğunu fark edildiğinde idare mahkemesi dilekçeyi yetkili merciye gönderir bu da zaman kaybına sebep olur” şeklinde konuştu. 

İdari eylemden kaynaklı durumu, eylem üzerinden 5 yıl geçmeden söylenebileceğini vurgulayan ay, “zarara uğrayan kişi zararı kimin yaptığını öğrendiği tarihten itibaren minimum bir yıl maksimum beş yılı vardır” diyerek konuşmasını bitirdi.