İFTARDAN SONRA YAŞANAN ŞİŞKİNLİK İÇİN BİTKİ ÇAYLARI BİREBİR

Ramazan ayında en çok tüketilen ürünlerin başında bitkiler geliyor. Özellikle iftar sonrası tüketilen bu bitkiler hazımsızlığa engel oluyor ve aynı zamanda sindirime de yardımcı oluyor.

Tarih: 16.03.2024 15:55
İFTARDAN SONRA YAŞANAN ŞİŞKİNLİK İÇİN BİTKİ ÇAYLARI BİREBİR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Sahur ve iftardan sonra yaşanan şişkinlik, hazımsızlık, yiyecekleri sindirememiş olmanın verdiği rahatsızlığı oruç tutanların çoğu yaşar. Bitki çayları ise vücudun sıvı ihtiyacını karşılar ve sindirim sisteminde büyük rol oynar.

Ramazan ayında baharatın her çeşidine ilgi gösterildiğini ifade eden Aktarlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına rezene, kekik, nane, kimyon çaylarının tüketilmesi gerektiğini söylediler.

Aktarlar,”  Ramazan ayında en çok tüketilen bitki meyan köküdür. Bundan sonra mide şişkinliği rahatsızlığı oluyor, buna karşılık da çalık otu satıyoruz. Bunun yanında kuşburnu gibi bitkiler daha fazla tüketiliyor. Bu bitkiler, sağlık açısından sadece Ramazan ayı ile sınırlı kalmayıp diğer zamanlarda da en çok tüketilen bitkilerdir. Bunlar açlık otu, senameki, rezeni, biberi olsun, bunlar her zaman çok tüketilen bitkilerdir. Ancak Ramazan ayında açlık sorunu olduğu için kabızlık sıkıntısı çıkıyor. Ondan dolayı akşamları bu bitkileri içtikleri zaman midede bir rahatlama oluyor. Sindirim ve gaz problemi yaşanmaması için; rezene, kekik, nane, kimyon çaylarının tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca oruç tutan insanlar çok fazla su tüketemediği için kabızlık sıkıntısı da çekebiliyor. Bu kişiler; keten yağı ve çörek otu yağı kullanırsa faydalı olur. Aktarların sattığı doğal ürünler eskiden ‘koca-karı ilacı’ olarak görülüyordu. Şimdi böyle değil. Çünkü aktarların kökeni çok eskilere dayanır ve eczacılığın temelini oluşturur. Şifalı bitkileri hastalıkların giderilmesinde kullanabiliriz. Ama bu bitkileri de tıpkı ilaç gibi bilinçli bir şekilde tüketmeliyiz.”