Ihlamur fiyatı altınla yarışıyor

Esnaf Musa Çat, çiçek ıhlamur fiyatının altınla yarışırcasına arttığını ve şuanda piyasalarda 200 TL´ye kadar müşteri bulabildiğini belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Ihlamur fiyatı altınla yarışıyor

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Aktar ve pazar esnaflarından edinilen bilgilere göre ıhlamurun kilosu 200 TL´yi buluyor. Talebin fazla olması ve üretiminin kısıtlı olmasından dolayı ıhlamur fiyatlarının bu kadar yükseldiğini söyleyen esnaf, kış mevsiminin son bulmasıyla bu rakamın düşebileceğini dile getirdi.

Gıda ürünlerinde, son dönemde artan fiyatlar ile ilgili konuşan esnaf Musa Çat, ?Uzun yıllardır bu işi yapıyoruz. Biz burada yoğunlukta doğal ürün satıyoruz. Ürün fiyatlarındaki bu değişikliler, üretim miktarına bağlı. Bu tarz ürünlerde, yetişme oranında sıkıntı çıktığı zaman, ürünün piyasadaki fiyatı artar. Ürünün üretimi ne kadar fazla ne kadar bol olur, işte o zaman fiyatlar düşmeye başlar. Mesela şu anda çiçek ıhlamurun fiyatı çok arttı. Kilosu 200 TL´den satılıyor. Onun da aynı şekilde sebebi üretimde yaşanan azalma ve talebin fazla olmasıdır. Çiçek ıhlamur yerli olarak üretiliyor. Yani fiyat artışı, ekonomiden ziyade, yetişme koşulları, ürün miktarı ve mevsimsel değişikliklere bağlı. Mahsulün üretimi ne kadar fazla ise fiyatı o kadar düşük olur. Bu sene üretimin azalmasının temel nedeni hava koşulları oldu. İklimsel faktörler gıda üretiminde en önemli koşuldur. Bilindiği gibi şehrimizde ıhlamur üretimi yok. Tamamen dışardan geliyor. Dışardan gelen her üründe istenilen özelliklerde değil. Mesela bazı illerdeki ıhlamurlar karamış olabiliyor. Bunu da kimse istemez. Bizlere gelen ürünler kesinlikle ilaçla karşılaşmamış, sağlıklı ve temiz ürünlerdir.? dedi.