İhtiyar Yaşayıp Genç Ölen Büyük İnsan Erzurumlu Tarihçi Beygu

Araştırmacı Yazar İsmail Hacıfettahoğlu, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü´nün çıkardığı Kültür ve Sanat Dergisinde, Erzurumlu Tarihçi Beygu´yu kaleme aldı. Beygu için ?İhtiyar Yaşayıp Genç Ölen Büyük İnsan? tanımlaması yapan Hacıfettahoğlu, B

Tarih: 01.01.0001 00:00
İhtiyar Yaşayıp Genç Ölen Büyük İnsan  Erzurumlu Tarihçi Beygu

Elif YILMAZ

Abdurrahim Şerif Beygu´nun Kapılar Ağası Kamil Ağanın ahfadından Gül Ali Bey´in oğlu olduğunu aktaran Hacıfettahoğlu, hayat hikayesini şu sözlerle özetledi:

?Çocukluğu ve öğrenim hayatının büyük bölümünü Erzurum´da geçiren Abdurrahim Şerif Bey, 1906-1907 Erzurum olaylarını, 1911 depremini ve Birinci Dünya savaşına şahitlik etti.

Abdurrahim Şerif Bey  "Erzurum Merkez Numune-i İptidai Mektebinde" başladı. 1913 yılında  "Erzurum İdadisi" "Erzurum Sultanisi" adını aldı.  1914 yılında savaş başlayınca Abdurrahim Bey´in tahsili yarım kaldı ve  İttihat Terakki Fırkasının Erzurum´daki matbaası Albayrak´ta Merhum Sıtkı Dursunoğlu ile birlikte mürettip olarak çalışmaya başladı.1916 yılında Erzurum´un işgal edilmesiyle birlikte önce Sivas´a  oradan da Tokat Erba´ya daha sonra Kayseri´ye son olarak Konya´ya göç etti.

Anadolu´nun çeşitli yerlerinde görev yapan Abdurrahim Şerif Bey, 1924 yılında İsmail Hakkı Kızı Edibe Hanım ile evlendi. Bu evlilikten beş kız çocuğu oldu. 1930-1934 yılları arasında Erzurum Erkek Lisesinde  tarih öğretmenliği yapan Hoca Soyadı kanunu çıkınca "Beygu" soyadını aldı. Erzurum Lisesi´ndeki görevini 1943 yılına kadar icrâ etti. Fakat hastalığından dolayı 1943 yılında kendi isteğiyle Eskişehir Lisesi´ne atandı ve burada 06.10.1944 yılında vefat etti.  Abdurrahim Şerif Hoca Yaşamı boyunca önemli eserlere imza atmıştır.?