İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İkinci el araç alırken alınacak önlemler hayati önem taşıyor.

Tarih: 13.04.2024 11:58
İKİNCİ EL ARABA ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

İkinci el araba satın almak isteyen vatandaşlar, sıfır araba alırken yaşadıkları rahatlığı maalesef ülkemizde yaşayamıyor. Çünkü her geçen gün, ikinci el araba satışlarıyla ilgili yeni bir skandal haber, yeni bir çeşit dolandırıcılık türü ortaya çıkıyor. 

İkinci el araç alacakların dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Galerici Hüseyin Pekmez, ikinci el araba alım sürecinde güvenlik noktasında suistimal edilmeye oldukça müsait olduğunu söyledi.

Pekmez,” Sıfır araçlardan çok daha aktif bir piyasası bulunan arabalar, bir otomobile yatırım yapmak isteyen kişilerin ilk aklına gelen seçeneklerden. Fakat ikinci elde kullanabileceğiniz platformların çok çeşitli olması sebebiyle kafa karışıklıkları da ortaya çıkabiliyor. Büyük bir çoğunluğu kişisel pazarlık ile ilerleyen ikinci el araba alım süreçleri güvenlik noktasında suistimal edilmeye oldukça müsait. Bu da hem yapılan yatırımın hem de verilen zamanın boşa gitmesine sebep olabiliyor. Süreçleri doğru yürütebilmek ve kazançlı çıkmak için dikkat etmeniz gereken bazı temel noktalar mevcut. Sizin için bir araya getirdiğimiz bu tavsiyelere dikkat ederek kendinize en uygun olan ikinci el aracı kolayca satın alabilirsiniz. İkinci el araç almaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken şey bütçenizi belirlemek. Dinamik bir piyasaya sahip olan ikinci el araçlar, bütçe noktasında sık sık yenilik gerektirebiliyor. Eğer araç almaya uzun süre önce karar verdiyseniz aklınızdaki araç listesini güncel fiyatlarla mutlaka karşılaştırmalısınız. Kredi çekeceğiniz bir senaryoda aracın, elinizdeki peşinata göre ne kadar kredi tutarı gerektireceği de oldukça önemli. Aylık kredi ödemeleri, faiz oranı ve toplam faiz tutarı gibi ayrıntılara dikkat ederek kendi bütçenizi belirleyebilirsiniz. Sonrasında bu bütçe çevresinde şekillenen bir araba alma sürecine girebilirsiniz. Sorunsuz bir satın alma gerçekleştirmek ve sonrasında ödemelerinizi rahatça gerçekleştirebilmek için bu bütçeye sadık kalmanızda fayda var. Satın almak istediğiniz aracın gerçek ederini bilmek bütçeniz dahilinde istediğiniz gibi bir araba alabilmenize yardımcı olur. İkinci el araba fiyatları aracın kullanım süresi, kilometre değeri, kaza geçmişi ve boya işlemleri gibi pek çok farklı unsura bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Fakat marka ve model bazında fiyatlar belirli bir aralıkta seyrediyor. Seçmek istediğiniz aracın genel piyasa değerini belirlemek de baz alabileceğiniz fiyatı öğrenmenize yardımcı oluyor. Böylece eklenen ya da dezavantaj yaratan her bir özelliği değerlendirebilmeniz kolaylaşıyor. Bunun için piyasa değerine ekleme veya çıkarma yaparak aracın ortalama değerine ulaşabilirsiniz.”