ILICALILAR’IN BİR TÜRLÜ YÜZÜ GÜLMÜYOR

Ilıca’nın eski halini özlediklerini söyleyen Ilıca’nın yerli vatandaşları, Aziziye Belediyesi’ne sitem üstüne sitem ediyor.

Tarih: 01.06.2023 19:47 Güncelleme: 01.06.2023 21:41
ILICALILAR’IN BİR TÜRLÜ YÜZÜ GÜLMÜYOR

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Kaplıcaların önüne yapılan Bungalov evlerin ne amaçla yapıldığını anlamayan Ilıcalı vatandaşlar, Kaplıca fiyatlarının artmasından şikayetçi oldu. Yolların bir türlü düzelmediği Ilıca’da vatandaşlar arabalarını kullanamaz hale geldi. 

Çeşme sularının bozuk olduğunu ve çocukların bu suları içtikten sonra midelerinin bozulduğunu ifade eden  Ilıca sakinleri, Aziziye Belediyesinin bu soruna biran evvel  çare bulunmasını istiyorlar.

Ilıca sakinleri,” Ilıcamızın  ismi artık eskisi gibi değil eskiden ilçemizde  piknik alanları ve oturma yerleri  vardı  şimdi ne mesire alanımız nede piknik yerleri yok.   Bizim insanlarımız zaten uzun aylar boyunca kışı sert geçiren bir coğrafya da yaşıyor. Ardından yaz gelince kendilerini dışarıda dinlendirmek istiyor. Ancak burada ailelerin kolayca çıkıp semaverlerini yakacakları rahat edecekleri alanları çok az. Bu kültür Ilıca’da tamamen yok oldu. Kaplıcalar konusuna gelince, bugün kaplıcalar belediyeye bağlı ve fiyatı 50 TL  biz eskiden sabahları kaplıcaya giderdik kendimize gelirdik ve sonradan dükkanlarımızı açardık. Ancak  şimdi kaplıca fiyatları pahalı olduğu için kaplıcalara gidemez olduk. Bizim memleketimizde yüzmeyi bu kaplıcadan öğrenen çok insan var ama artık kimse kolay kolay her gün veya her hafta buraya gelemiyor. Şu an kaplıcaların otelinin önüne Bungalov evler yapıldı. Bu evlerin yapıldığı alan çok geniş bir alandı ve otelin önünün açılması için orada dizili dükkanları kaldırmışlardı. Ancak şimdi bu evler yapıldı ve gerçekten hiçbir amacı olmadan yapıldı. Yağmur yağınca otelin önünde neredeyse 10 santimetrelik bir su birikintisi oluyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen insanlar bu durumu gördükleri zaman hayrete düşüyorlar ve biz komik duruma düşüyoruz. Bu yapılandırma açısından çok komik duruma düşüyoruz. Eskiden Ilıca’da çok fazla esnaf vardı. Oltu taşı işleyen dükkanlar vardı. Bugün işlemeyi geçtik Oltu taşı satan dükkân bile kalmadı. Hiçbir çeşmeden evimize bir damla bile su götüremiyoruz. Suyumuz bitti artık. Bizi yerel marketlerden su almak zorunda bıraktılar. Çocuklarımız çeşme suyunu içtikleri zaman mideleri bozuluyor. Ilıca gibi bir yerde şu an ev kiraları 2 bin 2 bin 500 TL olmuş durumda. Şehrin göbeğinde bile daha ucuza daireler bulunuyor ama burada bu fiyatlara insanlar evlerini kiralıyorlar. Konut sorunu zaten Ilıca’da çok fazla. Burada barınma ihtiyacını karşılayamayan evler var. Bir an önce TOKİ’lerin bitmesini istiyoruz ve bizim çarşımızın yapılandırılmaya alınması gerekiyor. Bunlar gerçekten küçük istekler. Erzurum’da belki de en az istekte bulunan ilçe biz olabiliriz. Burada ki yollar yıllardır yapılmıyor. Bu yollara asla bakım yapılmıyor bu da bizim küçük bir isteğimiz ve yapması gerçekten zor bir şey değil. Ilıca’nın canlanması gerekiyor ve canlanması içinde önce küçük isteklerimizi yerine getirmeleri lazım, projeler lazım. Biz bu durumdan gerçekten bıkmış durumdayız. Kimse bizi umursamıyor ve düşünmüyor.”

“TEK İSTEĞİMİZ BURAYA BİR ÇİVİ ÇAKILMASI”

 

Ilıca ilçesinin Aziziye bağlanmasının yanlış politik bir karar olduğunu belirten Ilıca sakinleri, bu yüzden yeteri kadar yatırımların yapılmadığını dile getirdiler. 

Ilıca sakinleri,” Burada ki yaşlıların birçoğu eski şeker fabrikasında çalışan adamlardır. Fabrikanın bin ila bin 500 arasında bir çalışanı vardı. Ilıca esnafı tamamıyla bizden faydalanırdı yani fabrika işçilerinden. O zamanlar 22 bine yakın bir nüfusumuz vardı. Ilıca Kaplıcalarının arkasında büyük bir arazı vardı. O araziyi o dönemki Belediye Başkanı Millet Bahçesi yaptı ve vatandaşlar o çevreye günübirlik uğramak için evler yaptırdı. Bir zaman sonra hükümet değişti. Dadaşkent kuruldu ve Aziziye İlçesi oldu. Önceden iki tarafta ayrıydı birbirinden sonradan bağlandı. Aslında Aziziye Ilıca’ya bağlandı ama yanlış politikalar ve yanlış yatırımlar yüzünden Ilıca unutuldu, herkes Dadaşkent’e taşınmaya başladı. Belediye Başkanları o taraflara yerleştiler.  Burada insan kalmadı. Biz şu an ki Aziziye Belediye Başkanı’nın seçilmesi için elimizden geleni yaptık. Toplantılar yaptık, insanları ikna etmeye çalıştık ve zaten Ilıca geçmişten beri MHP’li bir ilçe olmuştur. Ancak Aziziye Belediyesi Ilıca’ya gerekli olan hiçbir şey yapmadı. Sokaklarımız temizlenmiyor, yollarımız yapılmıyor. İnsanlar hayvanlarını ilçenin ortasında besliyor, otlatıyor. Askeriye buradan ayrıldığı zaman bizzat Başkanın yanına gittik ve o araziye daha sağlam ve düzenli konutların yapılmasını istedik. En önemlisi de çarşımızın eskisi gibi olmasını istedik ama her zaman ki gibi asla yapılmadı. Bu ilçe zarar gördü bu da tamamen Aziziye Belediyesi’nin düzeltmesi gereken bir durumdur. Eğer düzeltemiyorlarsa rica ediyoruz biraz buraları gelsinler gezsinler ve dertlerimizi dinlesinler. Bizden çekinmesinler onları biz seçtik ve bizi unutmasınlar. Burada ki kaplıcalar bildiğiniz üzere Aziziye Belediyesi’ne bağlı ama kaplıcalardan elde edilen gelirler bile Ilıca için kullanılmıyor. TOKİ’lerin yapımı devam ediyor ama normal olan sürede TOKİ’lerin şu ana kadar bitmesi gerekirdi ve hâlâ bitmedi. O kadar yıkık ev var ki buralarda saymakla bitmez gerçekten. Burası otoyol üzeri bir ilçe, her türlü şehirden gelen insanlar bu yoldan geçiyor ve buraları görüyorlar. Bizim hakkımızda düşünceleri kötü olabilir ve bu da bizi üzer. Tek isteğimiz buraya bir çivi çakılması o bile bizi mutlu eder. Unutulmak istemiyoruz. Uzun yıllardır burada yaşıyoruz bu ilçeye bir ömür harcadık ama kimse bizi umursamıyor. Bu durumdan kurtulmak istiyoruz.”