İlk cemre havaya düştü

Havalar ısınmaya başlıyor, baharın habercisi Cemre ilk olarak havaya düştü. Önce havaya, sonra suya düştükten sonra 6 Mart itibarıyla da toprağa düşecek.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İlk cemre havaya düştü

Sinan AYDIN

 

Baharın habercisi cemreler vakti geldi, ilk cemre dün toprağa düştü. İlk cemrenin düşmesiyle havalarda hissedilir sıcaklıklar yaşanmaya başlayacak. İkinci cemre suya düşecek. Üçüncü cemre ise toprağa düşecek. 2020 yılı kurak geçiyor. 2020 yılına girdiğimiz şu günlerde soğuk, karlı ve yağmurlu hava etkisini tüm yurtta zaman zaman gösteriyor. Vatandaşlar biraz olsun ısınmak istiyorlar ve ısınmak deyince ilk akla gelen ´´cemreler ne zaman düşecek?´´ sorusu oldu.

 

ÜÇ CEMRE DE 7´ŞER GÜN ARALARLA DÜŞER

 

Cemrenin sözlük anlamı sıcaklık olarak bilinir ve Arafat´tan gelmekte olan hacıların attıkları taşlar ile birlikte oluşan bir yığıntıya verilen isimdir. Cemrelerin düşmesi baharın geldiğini ve havaların ısınacağına işaret olmakla birlikte ilk cemre havaya, ikinci cemre suya ve üçüncü cemre toprağa düşmektedir. Cemrelerin birincisi 19-20 Şubat 2020 tarihinde havaya düştü. Havaya düşen cemre havanın ısınmaya başlamasına ve kış ayında yaşanan soğukların etkisini yitirmeye başlamasına neden oldu. Üç cemre de 7´şer gün aralarla düşer. İkinci cemre 26-27 Şubat 2020 tarihinde suya düşecek ve bu cemre denizlerin ısınmasını sağlayacak. Son cemre olan üçüncü cemre ise 5-6 Mart 2020 tarihinde toprağa düşecek ve toprak ısınmaya başlayacak. İnsanlarımızın kültürel bir miras olarak kabul ettiği ve uzun süreli törelere dayanan halk takviminde yer alan bu mitolojik olay, soğuk havaların kırılarak doğanın uyanmasına neden oluyor. Cemrelerin düşmesiyle hava sıcaklıklarında da artış olur. Bu günlerde güneşli havalarda, topraktan buhar çıktığı görülür.

 

CEMRE DÜŞMESİ NEDİR?

 

Cemre; kor halinde ateş, Şubat ayında azar azar artan sıcaklık, hacıların Mina´da şeytan taşlaması, küçük taş parçası, Arafat´ta hacıların şeytan taşlamaları gibi anlamlara gelmektedir. Cemrelerin eski takvimlerdeki Arapça karşılığı ?Cemre-i ula beheva?, ?Cemre-i saniye beab? ve ?Cemre-i salise behak? şeklinde yazılırdı.

Cemrenin ilkbahar başlamadan hemen önce 7 gün arayla havaya, suya ve toprağa sırasıyla düştüğüne inanılır. Bu düşen cemreler sayesinde hava, su ve toprak ısınır. Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bulmuştur. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ?cemreviye´ denilmektedir. İlk cemrenin havaya düştüğü ikincisinin suya ve sonuncusunun da toprağa düştüğü cemreler, aynı zamanda bir anlamda da baharın müjdeleyicisi anlamını taşımaktadır.