İmplant´ın maliyeti korkutuyor

Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Ahmet Yaptırmış, maliyeti nedeni ile implant tedavisinin pek tercih edilmediğini dile getirdi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İmplant´ın maliyeti korkutuyor

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Konuya ilişkin olarak birçok hastanın maliyeti nedeni ile İmplant tedavisine sıcak bakmadığını kaydeden Erzurum Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi DT. Ahmet Yaptırmış, aslında bu düşüncenin yanlış olduğuna değindi.  Tedavi işlemlerinin özellikle alanında uzman ve özel eğitim almış hekimler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Yaptırmış, uzman hekimler olarak beklentinin bu yönde olduğunu vurguladı.

MALİYETİ DOLAYISIYLA İMPLANTA SICAK BAKILMIYOR

Birçok hastanın maliyeti nedeniyle İmplant tedavisine sıcak bakmadığını belirten Yaptırmış, ?İmplant tedavileri diş eksikliğinin olduğu bölgelere, eksik olan dişin ön ve arkasında olan sağlam dişe zarar vermeden dişlerde herhangi bir restoratif işlem yapılmadan eksik olan dişin olduğu kemik bölgesine vida yerleştirmek suretiyle yapılan restorasyon tipidir. Bunlarda en önemli avantaj sağlam dişlere zarar verilmediği için hastada ilerleyen dönemlerde preperasyon yapılan, bu köprü yapımı için yapılan kesim işlerine bağlı kanal tedavisi işlerini ortadan kaldırmasıdır. Bu da yani işlem bölgesinin hem estetik amaçlı, fonksiyonel amaçlı restore edilmesini sağlıyor. Hem estetik beklentiyi, hem de fonksiyonel beklentiyi karşılıyor implant. Bunlar aslında yıllar önce yapılan uygulamalar ama Erzurum´da belki 15 yıl gibi bir geçmişe sahip. Şuan birçok hasta maliyeti nedeniyle implant restorasyonlarına sıcak bakmayabiliyor. Aslında uzun dönem olarak baktığımız zaman köprü için uygulanan ücret, daha sonrasında ilerleyen çünkü 5 yıl içerisinde mutlaka kesimi yapılan işlerde restoratif tedavi ihtiyaçları doğuruyor, ondan sonra diş kaybını da göz önüne alırsanız uzun dönemde bu restorasyonların birkaç defa yenilendiğini göreceksiniz. Ve uzun dönem bu maliyeti ile implantın var olan maliyetini fazlası ile karşılıyor. O açıdan uzun dönem maliyetine bakacak olursak implant ekonomik olarak daha uygun diyebiliriz? ifadelerini kullandı.

TEDAVİDE UZMAN HEKİMLER TERCİH EDİLMELİ

İmplant tedavisinde alanında uzman ve bu konuda özel eğitim almış hekimlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Yaptırmış, ?Şuan piyasada uzman olmayan diş hekimleri tarafından yapılsa da özellikle periyodontoloji ve cerrahi uzmanlık alanında verilen bir eğitim aslında implant cerrahisi. O yüzden hastaların özellikle uzmanlık yapan bu konuda özel eğitim alan ekimler tarafından bu işlemlerin yapılmasını tercih etmesi gerekmektedir. Bizimde uzman hekim olarak hastalarımızdan beklentimiz budur. Çünkü oluşabilecek bir komplikasyonla bir diş hekiminin aldığı birkaç kurs ile almış olduğu eğitim bunu telafi etmede hastaya yetersizlik sağlayacaktır. Bu konuda da hasta mağduriyet yaşayabilir. Sağlık Bakanlığımızın bize tanıdığı imkânlar dâhilinde implant tedavilerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bize sağlanan eksiksiz malzemeler ile burada başarılı implant tedavilerimizi yaparak hasta memnuniyetini sağlıyoruz? diye konuştu.