İngiltere Merkez Bankası faiz artırımında yavaşlayacak

İngiltere Merkez Bankası, faiz oranlarını 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarmaya hazırlanıyor. Ancak analistler ve yatırımcılar, merkez bankasından beklenen artışın boyutu konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Tarih: 31.07.2023 17:19 Güncelleme: 31.07.2023 17:19
İngiltere Merkez Bankası faiz artırımında yavaşlayacak

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yakında alacağı politika kararı bıçak sırtında. Yatırımcılar yüzde 0,25'lik bir artışı daha olası sonuç olarak görüyorlar, ancak yine de art arda ikinci bir yüzde 0,5'lik artış için önemli bir şans görüyorlar.

İngiltere Merkez Bankası, Haziran ayı toplantısında politika faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 5,0'e yükselterek üst üste 13. kez artırmış oldu.

Bu karar, piyasanın 25 baz puanlık daha küçük bir faiz artırımına ilişkin beklentilerini şaşırttı ve kalıcı enflasyonla mücadele çabasıyla borçlanma maliyetlerini 2008 mali krizinden bu yana en yüksek seviyelerine çıkardı.

Politika yapıcılar ayrıca, devam eden enflasyonist baskıların devam etmesi halinde daha fazla faiz artırımı yapma taahhüdünde bulundular.

Son veriler, İngiliz enflasyonunun Mayıs ayına kadar olan dönemde beklenmedik bir şekilde yüzde 8,7'de sabit kaldığını gösterdi.

Ayrıca, çekirdek enflasyon oranı 31 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,1'e yükseldi.İngiltere Merkez Bankası faiz artırımlarını yaklaşık bir buçuk yıl önce başlattı

 HABER MERKEZİ