İNŞAAT USTASI KARABORSADA

İnşaat sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı büyüyor. İnşaat ustası da artık karaborsada. İnşaat sektöründe, 2 bin TL maaş var, eleman yok.

Tarih: 21.02.2024 22:33
İNŞAAT USTASI KARABORSADA

www.erzurumgunebakis.com/İhsan Kumru

İnşaat sektöründe kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşandığını ifade eden Alçı, Sıva ve Boyacılar Odası Başkanı Kenan Gerez, inşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladığını söyledi.

Gerez,”  inşaat sektöründe çalışan kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu yüksek talep karşısında özellikle; sıva, demir, kalıp, boya ve inşaat ustaları gibi uzmanlık gerektiren alanlarda usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor. İnşaat sektöründeki personel sıkıntısı, projelerin zamanında tamamlanmasını ve maliyetlerin kontrol altında tutulmasını zorlaştırarak, sektördeki işverenleri olumsuz etkiliyor. Gençlerin inşaat sektörüne ilgi göstermemesi sorunu daha da derinleştirirken, bu durum gelecekte nitelikli iş gücü arzında ciddi bir azalmaya yol açabilir.  İnşaat sektöründe çalışacak eleman problemi baş göstermeye başladı. Kalıp, sıva, demir gibi beceri gerektiren mesleklerde eleman sıkıntısı yaşanıyor. Hâlihazırda bulunan işçilerin çoğu da deprem bölgesindeki inşaatlara kaydı. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Yerlerine yeni bir iş gücü gelmedi, açık pozisyonlar ise büyüdü. Gençlerimize inşaat denildiğinde, korku dolu gözlerle bakıyorlar. 18 ile 25 yaştaki nesil bu sektörü tercih etmiyor. Her aile çocuğunun mimar, mühendis olarak yetişmesini istiyor ama sektör ara eleman bulmakta zorlanıyor. Çözüm için acilen meslek okullarının da söz sahibi olması lazım. Sektör için ara eleman yetiştirilmesi gerekiyor. Çözümün odağına meslek okullarını koymalıyız. Bu durum hem müteahhitlerimize hem de vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar doğuruyor. Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede. Müteahhitler inşaatlarda çalışacak eleman bulamıyor.  İnşaatlar zamanında yetişemiyor.”