İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

Erzurum eski hükümet binasının içinde bulunan asansörüne kırmızı etiket yapıştırıldı.

Tarih: 06.02.2024 09:58
İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ MU?

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

 Asansörün arızalarının giderilip giderilmediği ise vatandaşlar tarafından merak konusu oldu.

Yapılan muayeneler sonucunda “ Kırmızı Etiket” iliştirilen asansörlerin kullanımı can ve mal ve güvenliği açısından yüksek riskli olarak kabul ediliyor.

​Kırmızı etiketli asansörlerin can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğunu belirten vatandaşlar, kırmızı etiketli asansörlerin kullanılmaması gerektiğini bu sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söylediler. 

 Vatandaşlar,” Asansör de kırmızı etiket var ve biz binmeye korkuyoruz. Çünkü asansör yukarı çıkarken ve aşağı inerken sallanıyor. Bir kaza meydana gelse bunun sorumlusu kim olacak. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Neden gerekli denetimler ve kontroller yapılmıyor.”

Kırmızı etiketli asansörler  kullanımda sıkıntı oluyor

Uzmanlar ise kırmızı etiketli asansörlerin kullanılmaması gerektiğini ifade ederken ölümlü ve yaralamalı kazaların yaşanmaması için asansörlerin denetimi mutlaka yapılması gerektiğini dile getirdiler.

Uzmanlar,” Asansörler ciddi bir iş olup montaj, bakım, onarımının her aşamasında gerekli standartlara uyulması, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınması, montajı ve bakım personelinin eğitimli ve tecrübeli olması zorunludur. Asansörlerin ilk yapım aşamasında biz Makine Mühendisleri Odası olarak üyelerimizi yetkilendiriyoruz ve üyelerimiz de projelendiriyor. Bu projeler kapsamında asansörlere yapım şartnamesi oluşturuluyor. Asansörler yapılırken bu çerçevede yapılması gerekiyor. Üyelerimiz bu asansörün yapım aşamasındaki işlemlere başlayabilmesi için bizim Makine Mühendisleri Odasından yetkilendirilmiş, yetkilendirme kurslara devam etmek zorundadır. Bu kursları aldıktan sonra biz kendilerini yetkilendiriyoruz. Artık asansör projesi çizebilir ve uygulamaları yapabilir anlamında kendilerini belgelendiriyoruz. Tabi ki bir mühendisin bunu çizmesi kadar mesleki yeterlilik kursları anlamında çalıştırılan işçilerin de mutlaka gerekli eğitimleri, donanımları sağlaması gerekiyor. Kırmızı etiket; yüksek risk taşıyan, en kısa sürede giderilmesi gereken eksikleri olan asansör demektir. Bu tür asansörlerin kullanımı son derece tehlikeli olup bu konuda özellikle de vatandaşların kırmızı etiketli asansörleri gördüğü zaman kullanmamaları gerekiyor. Eğer kırmızı etiketli asansörleri kullandıkları yer eğer ki toplu kullanım alanları ise mutlaka ilgili mercilere şikâyetlerini ve bu konudaki taleplerini iletmelerini tavsiye ediyorum. Kırmızı etiketli asansörler tehlikelidir. Kırmızı etiketli asansör kullanımda sıkıntı olabilecek ve muhtemel kazalara yol açılabilecek anlamına gelmektedir.”