İranlı turistler umut oldu

Erzurum’daki İranlı turistler esnafın yüzünü güldürdü.

Tarih: 27.03.2024 09:55
İranlı turistler umut oldu

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Esnaflar, dükkânlarının camlarına  Farsça bilgilendirici yazılar yazdırırken  kepenk kapatma riski ile karşı karşıya bulunan esnaf için, İranlı turistler umut oldu.

İranlı turistler   esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade eden Esnaf Murat Kara, yaptıkları alışverişle ekonomiye canlılık kattığını söyledi.

Kara,”  İranlı turistlerin bölgeye gelmesiyle koleksiyonu bozuk, bir önceki sezona ait ürünleri vitrin ve depolardan çıkartarak kaldırım üzerine kurulan açık pazarda satılığa çıkarıyoruz. İranlılar ucuz ne bulursa alıyor. Buradaki ürünler de koleksiyon sonu olduğu için normal değerinin yarı fiyatına satılıyor. Nevruzda İranlıların bölgeye akın etmesini umuyoruz. Alışveriş yapmayı, hediye almayı çok seviyorlar. Bizler elimizde kalan eski sezon ürünleri bitiriyoruz onlar da hediyeliklerini almış oluyor. Birkaç gün içinde birçok esnaf elindeki eski ürünleri sıfırladı. Arap ülkelerinden Türkiye`ye gelenlerin, tatil anlayışları ve harcamaları bakımından diğer turistlere göre, olumlu bazı farklılıkları bulunduğuna işaret etti. Zengin Arap turistlerin, diğer ülke turistlerinden farklı olarak,   çok fazla yatkın olmadığını, daha çok şehir ve dağ turizmini sevdi.  Bu açıdan tarihi, kültürel ve doğal güzelliklere sahip olan Erzurum önemli bir avantaja sahip bulunuyor. Arap turistlerin, tatilde bulundukları süredeki harcamaları da son derece yüksek düzeyde. Diğer turistler otellerde kalıp, birkaç gün tatil yapıyor, tüm ihtiyaçlarını da otelde karşılıyorlar. Araplar ise kalabalık aileler halinde gelip ev kiralıyorlar. Böylelikle 1-2 ay tatil yapıyorlar. Gezmeyi ve alışveriş yapmayı çok seviyorlar. Özellikle havlu, kumaş ve hazır giyim ürünlerine ilgi gösteren Arap turistler, diğer turistlerin aksine para harcamaktan kaçınmıyorlar. Bu da turizm geliri ve özellikle esnaf sanatkâr açısından son derece önemli. Kepenk kapatma riski ile karşı karşıya bulunan esnaf için, İranlı turistler bir umut kaynağı oldu.”