?İş Adamlarına Sahip Çıkılmıyor?

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
?İş Adamlarına Sahip Çıkılmıyor?

Henüz 16 yaşında siyaset hayatına atıldı, genç yaşına rağmen dönemin Refah Partisi Gençlik Vakfı´nda görev aldı. 2002 yılında kurulan AK Parti´nin kurucu üyelerinden birisi oldu, Yakutiye Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini de üstlendi. Erzurumlu Genç İş İnsanı ve aynı zamanda Anadolu Katılımcı İş Adamları Derneği (AKİD) Başkanı Muhammet Zeki Gözeler ile hem siyaseti, hem de ticareti konuştuk. Siyasi hayatını anlattı, ticari hayatına dair paylaşımlarda bulundu. Başkan Gözeler ile iş insanlarının yaşadığı sorunlara kadar birçok konuya değindiğimiz röportajımızı bir solukta okuyacağınızı umuyoruz.

 

Geçmiş siyaset hayatınızdan bahseder misiniz! Sizi 16 gibi çok genç bir yaşta siyasete atılmaya iten nokta neydi?

 

Siyaset insanın yapısında olan bir durum. Küçüklüğümden beri siyasete hep merak duydum. Siyasete olan ilgimin de etkisiyle okul yıllarında Refah Partisi Gençlik Vakfında görev yaptım. Daha sonra da zaten kopamadık giriş o giriş.

Günümüzde uzaktan takip ettiğim ve izlediğim siyasi gençler sosyal medya üzerinden bu tarz birliktelikler sağlıyorlar. Mesela biz siyaset yaptığımız yıllarda çok zorluklar çekiyorduk. O zamanlar şimdiki gibi imkânlar da yoktu. Bayrak asma olsun toplantı düzenleme olsun bunlar hep fiziki güçle yapılıyordu. Biz o dönemlerde toplanıp sofra kurar, sırf peynir ekmek yerdik. Bu yoklukları birlikteliğimiz sayesinde aşabiliyorduk. Herkes birbirini tanır, sıkıntılarını rahatça çözebilirdi. Kısacası bizim dönemimizde aile gibi bir ortamda siyaset yürütürdük. Günümüz gençleri ise böyle değil. Ama yine de gençlerin içinde ki siyaset aşkını diri tutmak lazım. Siyaset güzel bir sanat?

Siyaset hayatınızda yaşadığınız veya sizin gözlemlediğiniz ne gibi sorunlarla karşılaştınız?

Siyaset başlı başına insan odaklı bir yapı. İnsanla yapılan zevkli bir eylem. Tabi bunun yanında oldukça zor olan bir meslek. İnsanların hepsi bir olmayabiliyor. Sonuçta siyaset yaptığın zaman tabiri caizse 72 milletten insan tanıyorsun. Bunların hepsinin huyu, dünya görüşü, düşünce şekli farklı. Bu farklı görüşleri tek bir çatı altında bir araya getirmek çok zor olabiliyor. Bir araya getirsek bile iş yapmak zor ama günün sonunda amaç hizmet etmekse siyaset, yapılabilecek en zevkli işlerden birisi. Ben siyasi hayatım boyunca bu mesleği hep zevkle yaptım.

Siyaseti bıraktıktan sonra neler yaptınız?

Belediye başkan yardımcılığı görevim bittikten sonra neler yapabilirim diye düşündüm. Başta inşaat sektörüne giriş yaptım. Daha sonra ise kâğıt peçete üretimi yapan bir fabrika açtım. Niyetim, imkânım olmasına rağmen bu şehirden gitmemek. Bu şehirde durmak. Bu şehrin insanını bir araya getirip bir an evvel Erzurum´un olması gerektiği yerde olması için mücadele etmek. Bu yola baş koyduk Allah ne kadar nasip edecek bunu zaman gösterir.

Belediyecilik konusunda da önemli atılımlarınız var. Bu husustan yola çıkarak aklınızda, Erzurum´un daha yaşanabilir bir şehir olması için planlarınız var mı?

Tabi bunları genel yönetici arkadaşlarımız elbette ki düşünüyorlardır. Ben görev yaptığım dönemde belediyeler çok kötü durumdaydı. Yakutiye´de görev yaptığım sırada 930 personel vardı. Bu personellerin aylık gideri 1 Milyon 300 Bin TL gibi bir rakamdı. Gelen para ise 300 Bin liraydı. Bu rakamlarla hizmet yapma şansı sıfırdı diyebilirim. O zaman ki Belediye Başkanı Ali Korkut ile 20 Milyar bulup şehre çeki düzen vermek için kolları sıvadık. Yol yapmayı bırak yola yama uygulamayı ancak karşılayabiliyorduk. Cumhurbaşkanımızın, Eski İl Başkanı Murat Kılıç´ın ve o dönem ki milletvekillerimizin katkısıyla belediye çalışanlarının, diğer kamu kurumlarına aktarılmasıyla belediyeler rahatladı. Bu hizmet kalitesine de yansıdı.

Eksikler her zaman olur ama dönüp geçmişe baktığımız zaman Erzurum´da ciddi bir mesafe kat edilmiş. Belediyeler zaman zaman kendi aralarında istişare yapsa hiçbir problem kalmaz. Mevcut belediye başkanımız elinden geldiğince bunu yapmaya çalışıyor. Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, batıda da belediye başkanlığı yapmış ve ufku geniş bir insan. Erzurum´u hak ettiği yere getireceğine inanıyorum. Mevcut iktidarda da ekonomik sıkıntılar var bundan dolayı bir yavaşlama oldu ama ben iyi olacağı kanaatindeyim.

Bilindiği üzere Erzurum son birkaç yıldır giderek göç veren bir memleket haline geldi. Bunun temel nedeni sizce nedir ve nasıl önlem alınabilir?

Bu konuda tabiri caizse ben çok yaralıyım. AKİD Dernek Başkanlığı görevini yürütüyorum ve Erzurum da 30´a yakın faaliyet gösteren iş adamımız var. Bizim gördüğümüz kadarıyla Erzurum´a yatırım yapan insanlar zorlanıyor. Yatırım yapan insanlarımıza samimi anlamda yanlarında olup destek olunursa bu göçün engelleneceğini düşünüyorum. Şuanda da bununla ilgili çok ciddi çalışmalarımız var.

Tabi yatırım yapılması için siyasi iradenin var olması şart. Siyasi irade olmadan yatırım yapma lüksü yok. Bürokraside çok ciddi engeller var. Cumhurbaşkanımızda aynı şeyleri söylüyor. Bürokrasiyi aşamıyoruz ve bir evrak için Ankara´ya gitmek zorunda kalıyoruz.

Yerel firmalarımızın mutlak suretle desteklenmesi lazım. Bütün sıkıntımız bu. Ben kendim de yaptığım işten biliyorum. Kuruma gidip bölge müdürüne maruzatımızı anlatıyoruz, çok güzel karşılıyor. Hemen talimatını veriyor ?Yerel yönetimden alışveriş yapın? diye. Ama alttaki bürokrasiyi biz hiçbir şekilde aşamıyoruz.

Dışarıya karşı da bir hayranlığımız var maalesef. Erzurum olarak bunu hayretle izliyoruz. Yeri geliyor milletvekillerine alışveriş yapılmıyor diye şikâyet ediyoruz. Şikâyette bulunduğumuz milletvekili de Erzurumlu ama bizim Erzurumlu bürokratımız bile dışarıyı tercih ediyor. Bu da bizi üzüyor.

Burada yatırım yapan bir sürü fabrikacı arkadaşımız var. Yatırımını Erzurum´a yapmış ama maalesef Erzurum´a mal satmakta zorlanıyor.

Valimizde bu konuda hassas, çalışmalarını takip ediyoruz. İnşallah siyasi irade ile birlikte Erzurum sivil toplum örgütleri bir araya gelip tek ses olursa bu sıkıntı ortadan kalkacak. Ama bu topluluklar sadece fotoğraf çekilip, sosyal medyada paylaşmaktan başka bir şey yapmıyorsa görevlerini yerine getirmiyorlar demektir. Bu sorunların dile getirilmesi lazım.

AKİD nedir? Neden böyle bir oluşum başlattınız?

3 yıl İş Dünyası Konfederasyonu Doğu Temsilciliğini yaptık. Bu oluşumun merkezi İstanbul´daydı. Biz arkadaşlarımızla oturup kendimizce bir karar aldık. Bu tarz derneklerin merkezleri İstanbul, Ankara olduğu için bizde artık buralardan komut almayalım dedik. Eğer bir yapı olacaksa bunu Erzurum´da kurma kararı aldık ve 81 ilde de temsilcilik açmayı kararlaştırdık. Arkadaşlarımız da sağ olsun hepsi destek verdiler Anadolu Katılımcı İş Adamları Derneğini ?Türkiye´ye Akdimiz Var? sloganıyla kurduk. Teşkilatlanıp iş dünyası ile alakalı bir atılım yapmayı planlıyoruz.

AKİD Başkanı olarak, iş adamlarının yatırım yapma konusunda ve diğer yaşadığı genel sorunlara değinir misiniz?

Önce bizim iş adamlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunu sağlarsak bizim iş adamlarımız da bir yere gitmez ülke içine yatırım yapar. Ben günde iki üç tane üyeni ziyaret edip hal hatır soruyorum. İş adamlarına sahip çıkmamız şart. Bizim en büyük sorunumuz daha önce de belirttiğim gibi satış yapamıyoruz. Erzurum´da ise bu durum daha da kötü.

İş adamları tarafından Erzurum´a yatırım yapılıyor mu? Erzurum inşaat sektörü dışında ne gibi yatırımlara ihtiyaç duyuyor?

Söz konusu Erzurum olunca mevcut coğrafi yapısı ve iklimi sıkıntılı oluyor. Biz teşekkür etmeyi de bilmiyoruz. Antalya´dan yatırımcı getirdim 3 yıl Erzurum´da faaliyet gösterdiler fakat 3 yılın ardından gittiler. Bunun nedeni, bu iş adamlarına sahip çıkamadığımızdan kaynaklanıyor. Teşekkür etmeyi öğrendiğimiz ve iş adamlarına sahip çıktığımız an bu şehirde ki bütün sıkıntılar gidecek. Bunun yanında dışarıdan gelen yatırımcının en büyük sorunu yer bulmada sıkıntı yaşaması diyebilirim.

Aslında inşaat üretimi Erzurum´da çok az. Gıda, kâğıt, PVC üretimi yapan arkadaşlarımız var. Ekonomik sıkıntı yaşanmadan önce 5-6 fabrika planımız vardı fakat şuan için bunu askıya aldık. Sıkıntılar giderilince bu çalışmalar tüm hızıyla Erzurum´a kazandırılacak.