Iskat nedir? Kimlere verilir?

Erzurum İl Müftü Yardımcısı İsmail Yılmaz açıkladı. Iskat nedir? Kimlere hangi şartlar altında verilir? İmamlara ıskat verilir mi?

Tarih: 09.12.2023 12:24
Iskat nedir? Kimlere verilir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ

Erzurum İl Müftü Yardımcısı İsmail Yılmaz, “ISKAT” konusuna değindi. Iskatın kimlere ne şartlar altında verileceğinden bahseden Yılmaz, “Iskat, kişinin sağlığında çeşitli sebeplerle eda edemediği ibadetleri, namaz, oruç, kurban, adak veya kefaret gibi, ibadetlerin, dini yükümlülüklerin ölümden sonra fidye ödenerek düşürülmesi anlamına geliyor ve böyle bu kişinin o yüklerden kurtulmuş oluyor” dedi. 

KUR’AN-I KERİM’DE ISKATIN DELİLİ VAR MIDIR?

“Kur’an-ı Kerim’de bununla ilgili sadece oruç delili vardır. Oruca gücü yetmeyenler bir yoksulu doyurmak için fidye verir, şeklinde Kuran’da geçer. Bu ayete göre oruca dayanamayan veya mazereti sebebiyle oruç tutamayan kişiler her gün için bir fitre miktarı fidye vermekle yükümlüdür. Verme imkânları yoksa Allah’tan af dilerler, Allah gafurdur, bağışlayandır. Ancak birinci şart namazda da oruçta da her zaman kaza etmeye çaba göstermektir. Mazeretli ve mazeretsiz oruç tutmamış kimselerin bu konu da vasiyet vermeleri gerektiğini söyleyen İslam âlimleri de vardır.” 

ISKAT KONUSUNDA BIRAKILAN VASİYET ÖNEMLİDİR

“Kişinin ölümünde sonra eğer vasiyet varsa mirasın 3’te 1’i bu vasiyet için harcanır. Ancak vasiyet yoksa bu tamamen mirasçılara kalmış bir durumdur. Ödeyebilirlerde, ödemeyebilirlerde. Mirasçıları isterlerse babalarını veya annelerini o yükten kurtarmak amacıyla ittifak sağlarlarsa yine borcunu kapatabilirler. Bu konu da vasiyet önemlidir. İslam âlimleri, namaz’da oruç gibi bedeni bir ibadet olduğu için kılınmayan namazlar için de bu borçların ödenebileceğini söylemişlerdir.”

İMAMLARA ISKAT VERİLİR Mİ? 

“Iskat, ramazan aylarında verilen zekât ve fitre gibidir. Iskat fakirlerin, yoksulların hakkıdır. İmam devletin resmi görevlisidir, maaşlı elemanıdır, sabit bir geliri vardır. Dolayısıyla imamlara ıskat verilmez. Buna şöyle bir örnek verilebilir. İmamlar görev yaptığı mahallelerde ki insanları tanır ve bilir. Mahalle sakinleri de fidyesini vermek için cami imamından yardım isteyip, fidyelerini muhtaç insanlara vermek suretiyle imamlara verirler. İşte bundan dolayı bunun gibi söylem oluşmuştur. İmam burada sadece güvenli dağıtım işini yapar.”