İsmi duyulmayan kahramanlar

TURUAK çok sayıda vatandaşı enkazdan çıkardı

Tarih: 09.03.2023 14:11
İsmi duyulmayan kahramanlar

Türkiye Uluslararası Arama Kurtarma Yardım ve Dayanışma Derneği (TURUAK), 6 Şubat tarihinde meydana gelen ‘Asrın Felaketi’ diye nitelendirilen büyük çaplı depremde, anında oluşturdukları kriz masasında aldıkları karar sonrasında, hemen bölgeye intikal ederek gereken yardım ve kurtarma çalışmalarında bulundular. İsimleri pek duyulmayan gönüllü ekipler, çok sayıda vatandaşı enkazdan çıkardılar. 

Talha KOCA

2022 yılından bu yana birçok ilde temsilciliği bulunan ve il yönetimine bağlı, aynı zamanda arama kurtarma konusunda belge ve sertifikalara sahip gönüllü üyelerin oluşturduğu ‘Türkiye Uluslararası Arama Kurtarma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ geçtiğimiz büyük depremde de sahada aktif bir şekilde arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. İsimleri pek duyulmayan yardımsever kahramanların TURUAK Erzurum Temsilcisi ve bu derneğin Genel Başkan Yardımcısı Lokman Polat derneklerinin kurulduktan bu yana milletin emrinde olduğunun altını çizerek “Türkiye Uluslararası Arama Kurtarma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak arama kurtarma dışında, yardım konusunda da birçok çalışmamız bulunmaktadır. Genel başkanımız Mehmet YAPRAK liderliğinde genel başkanlık ve genel merkez yönetimi ile toplamda 14 birim ve bu birimlere bağlı 20 il de, deprem, sel, yangın ve tüm  doğal afetlerde, yardım ve destek çalışmalarında bulunmaktayız. Bununla beraber çalışmalarımızı yurt içi ve yurt dışında da devam ettirmekteyiz. İnsani yardım ve arama kurtarma ihtiyacının çok olduğu ve soydaşlarımızın bulunduğu Musul, Kerkük, Tel Abyad’ta temsilcilik çalışmalarını devam ettirmekteyiz. Devletimizden gelecek her yetki ve görevde o bölgedeki soydaşlarımızın da yanlarında olacağız” diye açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ilde yıkıma sebebiyet veren deprem için de yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Yardımcısı Polat “6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketi olarak adlandırılan ve merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan, deprem de eş zamanlı olarak ekiplerimiz deprem bölgesinin birçok yerinde, arama kurtarma ve insani yardım faaliyetlerinde bulunmuştur. Depremin ilk günü kriz masası oluşturularak, ekiplerimizin deprem bölgesine intikali sağlamıştır. Malatya merkez, Hatay, Antakya, Nurdağı, Diyarbakır ve Gaziantep’e ulaşan ekiplerimiz bu bölgelerde en kaz altından birçok yaralı ve maalesef rahmetli olan vatandaşlarımızın cansız bedenlerini çıkardılar. Yapılan bu çalışmaların sayısal rakamları genel başkanlık birimimize rapor edilmiştir.” dedi. 

ÇOCUKLARA PSİKOSOSYAL YARDIM VERİYORLAR

Depremden etkilenen, anne ve babasını kaybeden çocuklar başta olmak üzere tüm çocuklara yaşadıkları şoku atlatmaları için, gereken psikolojik desteği vermek adına çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Polat “En önemli konulardan olan depremden etkilenen çocuklarımıza depremin 2. gününden beri psikososyal destek amaçlı birçok çalışmada bulunduk. Bu hafta içerisinde Malatya’da çocuklarımız için açacağımız TURUAK Çocuk Kreşimiz için hazırlıklarımızın büyük bir bölümünü tamamladık. En kısa sürede orayı da açacağız.” diye konuştu.

TAM DONANIMLI EİPLER!

Dernek üyelerinin teknik olarak donanımlı ve arama kurtarma konusunda eğitimli ve bilgili kişilerden oluştuğunu söyleyen TURUAK Erzurum Temsilcisi Lokman Polat “Deprem ülkesi olarak yaşadığımız coğrafyanın, arama kurtarma ekipleri açısından da nedenli önemli olduğunu bir kez daha göz önüne alarak, 2019 yılından itibaren AFAD gönüllülük veya faklı kurumsal alanlarda ekiplerimize, kentsel arama kurtarma eğitimi, temel ilk yardım eğitimi, yangın eğitimi, şüpheli paket eğitimleri, amatör telsizcilik, insansız hava aracı dron eğitimleri, çadır kurma, eğitici eğitmenliği gibi bir çok eğitim verildi. Üyelerimiz bu eğitimleri derneğimiz kurulmadan aldı ve hepsinin almış oldukları kurslara yönelik belge ve sertifikaları bulunuyor. Ekiplerimiz tam donanımlı ve işinin ehli kişiler.” dedi.

 TÜRUAK yetkilileri ve üyeleri, dernekleri kurulduğu ilk günden bu yana, tüm çalışmalarını üstün gayret ve dikkatli bir şekilde yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini aktardılar. Yaptıkları tüm faaliyetleri yurt içi ve yurt dışındaki soydaşlara kadar uzanması için gerek yerel gerek merkezi yönetimlerin destekleri doğrultusunda, daha çok insana yardım eli olmaya daima hazır olduklarını da bildirdiler.