İşte Erzurum itfaiyesine sıkça sorulan sorular

Erzurum´da itfaiyecilerin en çok olaylara müdahale dışında zamanını nasıl geçirdiği merak ediliyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İşte Erzurum itfaiyesine sıkça sorulan sorular

Sinan AYDIN

Erzurum itfaiyesine sıkça sorulan sorular, itfaiyenin sitesinden paylaşılarak merak edilenlere cevap verildi. En çok merak edilen ise, iftaiye erlerinin yangınlara müdahale haricinde vakitlerini nasıl geçirdikleri yönünde sorulan soru? Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Erzurum merkez ve ilçeler dahil 260 personel, 60 araç ve 22 istasyonla hizmet veriyor. 2017 yılında toplamda 3679 olaya müdahale eden itfaiyeciler, kimi zaman hayatlarını dahi tehlikeye atarak görev yapıyor. Doğu Anadolu Bölgesi´nin en kapsamlı ve en çok olaya müdahale eden itfaiyesi olma özelliğini taşıyan Erzurum İtfaiye Daire Başkanlığı, kurumun internet adresinden itfaiyecilerle ilgili en çok merak edilenleri paylaştı.

İŞTE SIK SORULAN SORULAR

 

En çok sorulan 5 soru, şöyle:

 

* İstasyonlarda itfaiyeciler olaylara müdahale zamanı dışında neler yapmaktadırlar ?

 

* Trafikte sirenleri çalışan ve ışıkları yanan itfaiye aracı gördüğümde ne yapmalıyım?

 

* İtfaiye teşkilatları yangınla mücadele dışında ne tür olaylara müdahale ediyor ?

 

* İtfaiye istasyonunuzu ziyaret etmemiz mümkün mü ?

 

* Bazı itfaiye araçları neden trafik ışıklarına ya da kavşağa yaklaşırken ışık ve sirenlerini açarken trafik ışıkları ve kavşağı geçtikten sonra kapatmaktadır ?

 

BAZI ITFAIYE ARAÇLARI NEDEN TRAFIK IŞIKLARINA YADA KAVŞAĞA YAKLAŞIRKEN IŞIK VE SIRENLERINI AÇARKEN TRAFIK IŞIKLARI VE KAVŞAĞI GEÇTIKTEN SONRA KAPATMAKTADIR ?

 

Ekipler, merak edilen sorulara başlıklar halinde şu cevapları verdi:

 

?? Bazı olaylarda birden fazla ekip bir olaya sevk edilebilir. Olay yerine ilk ulaşan ekip durum değerlendirmesi yaparak İtfaiye komuta merkezini, olayın kontrol altında olduğu yada tek ekibin yeterli olduğu şeklinde bilgilendirebilir. Bu durumda İtfaiye Komuta merkezi, olay yerine sevk edilen diğer destek ekiplerine başka bir olaya müdahaleye hazırlık için istasyonlarına dönmelerini bildirebilir. Bazı olaylarda birden fazla ekip bir olaya sevk edilebilir. Olay yerine ilk ulaşan ekip durum değerlendirmesi yaparak İtfaiye komuta merkezini, olayın kontrol altında olduğu yada tek ekibin yeterli olduğu şeklinde bilgilendirebilir. Bu durumda İtfaiye Komuta merkezi, olay yerine sevk edilen diğer destek ekiplerine başka bir olaya müdahaleye hazırlık için istasyonlarına dönmelerini bildirebilir. Büyük olasılıkla sizin görmüş olduğunuz trafik ışıklarına yada kavşağa yaklaşırken ışık ve sirenlerini açan trafik ışıkları veya kavşağı geçtikten sonra yavaşlayarak kapatan itfaiye ekibi merkezinden bu tür bilgi almış olmalıdır. Yukarıdaki örneğin tam tersi durum olma olasılığı da vardır. Örneğin ışık ve sirenleri kapalı bir itfaiye aracı trafikte seyir esnasında ikinci bir ihbar bilgisi alıp sevk edilebilir. Bu durumda ışık ve sirenlerini tekrar açacaktır.

 

İTFAIYE TEŞKILATLARI YANGINLA MÜCADELE DIŞINDA NE TÜR OLAYLARA MÜDAHALE EDİYOR ?

 

Kısaca cevap vermek gerekirse itfaiye teşkilatları, emniyet ve asayiş olayları haricinde acil olaylara müdahale eder. Yılda ortalama 4-5 bin olaya müdahale eden Erzurum itfaiyesinin müdahale ettiği olaylar arasında bina yangınları, araç yangınları, fabrika yangınları, elektrik yangınları, trafik kazalarında kurtarma, sel ve su baskınları, deprem, toprak kayması, bina çökmesi, kedi, köpek, kuş kurtarma, intihar vakaları, patlama , doğalgaz patlaması  sayabiliriz.

 

İSTASYONLARDA ITFAIYECILER ITFAI OLAYLARA MÜDAHALE ZAMANI DIŞINDA NELER YAPMAKTADIRLAR ?

 

Erzurum İtfaiyesi 24 saat esasına göre 3 postada hizmet vermektedir. İstasyonlarda görev yapan personelimiz müdahale süresi dışında tüm gününü istasyonlarda geçirmektedirler ve yemek yiyip dinlenmekte günlük ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar.

Her posta görevi devir alırken ve her olay dönüşü sorumlu olduğu araç ve ekipmanların kontrol ve günlük bakımlarını yapmaktadırlar. Her araç ve ekipmanın devir-çark işlemleri yapılmakta böylece her daim göreve hazır tutulmaktadır.

Müdahale kabiliyetinin iyileştirilmesi amacıyla planlanan eğitim programlarına uygun olarak eğitimler verilmektedir. İstasyonların günlük bakım ve temizliği yapılmaktadır.

Okullardan ve kurumlardan gelen ziyaretçilere istasyonu gezdirilmektedir.