İşte Vakıflar genel müdürlüğünün yardımları

Birçok alanda farklı tanımları olan vakıfların, anlamı itibariyle hepsinde tüm insanlığın mutluluğunu amaçlayan bir sistemler bütünü olarak bu amaca hizmet etmektedir.

Tarih: 07.11.2023 16:05
İşte Vakıflar genel müdürlüğünün yardımları

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur BİNGÖL

Vakıfları, vakfedenlerin iradesi doğrultusunda, günümüz şartlarına uygun olarak yaşatmak, geliştirmek ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla var olan vakıflar genel müdürlüğü evrensel değerler ve çağdaş yönetimler ile insanlığı, vakıf ruhu ve medeniyetinde birleştiren öncü bir kurum olmak için varlığını devam ettirmektedir. 

Tarih boyunca süregelmiş yardımlaşma ve dayanışma duygusunun kurumsallaşmış hali olan vakıflar genel müdürlüğü, hayır hizmetleri adı altında birçok insana ulaşarak onların gönüllerine dokunmayı başarmıştır ve 7’den 70’e herkese yardım elini uzatmıştır. 

Vakıflar genel müdürlüğünün yaptığı yardımlar ise,

Muhtaç aylığı,

Aşevi hizmeti,

Eğitim yardımı ve burs hizmeti,

Yurt içi kuru gıda yardımları,

Yurt dışı kuru gıda yardımları,

VGM hayır hizmetleri bülteni,

VGM hayır hizmetleri broşürleri,

Vakıf evi,

Şeklindedir. 

Muhtaç Aylığından Yararlanma

Annesi ya da babası olmayan muhtaç çocuklar ile yüzde 40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara Sosyal güvencesi olmaması, Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması, Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması, Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi şeklinde olan şartların tamamını sağlamaları halinde muhtaç aylığı bağlanır. Muhtaç aylığı talebinde bulunan kişiler başvuru formunu doldurup imzaladıktan sonra engelli ise özrünü belirten sağlık kurulu raporunu ekleyip, ikamet ettiği ilin bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne şahsen veya posta yoluyla göndererek başvuru yapabilirler. 2023 yılında 2’nci altı ay için muhtaç engelliler ile yetim çocukların her birine aylık olarak 3 bin 191,71 TL ödenmektedir.

Eğitim yardımı ve burs hizmetinden yararlanma 

Vakıflar Genel Müdürlüğünce, vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve örgün ilkokul, ortaokul ve liselerde okuyan öğrencilere eğitim yardımı verilmektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü Eğitim Yardımları için başvurular her sene Genel Müdürlük tarafından belirlenen tarihler arasında Genel Müdürlüğün web sitesi üzerinden duyurulmakta ve yine kendi sitesi üzerinden başvuru formu doldurulmak suretiyle alınmaktadır Eğitim Yardımı almaya hak kazanan öğrencilere eğitim yardımı aldıkları süreler içerisinde her eğitim. Döneminde 9 ay (Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran) süreyle 750,00 TL eğitim yardımı yapılmaktadır.

Kuru gıda hizmetinden yararlanma

 Sosyal güvencesi bulunmayan veya hane geliri net asgari ücret miktarından fazla olmayanlar ve
7/1976 tarihli, 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun gereğince aylık alanlar Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu “nu doldurmak suretiyle Bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapabilirler.

Yurt dışı kuru gıda yardımları

Vakfiyelerde yer alan hayır şartlarının yerine getirilmesi amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğünce Osmanlı bakiyesi topraklarda yere alan ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımları gönderilmektedir ve dış yardımlardan biri de özellikle Ramazan aylarında gönderilen gıda paketleridir.

Vakıf evi Hizmeti 

Vakıflar Genel Müdürlüğünce temsil ve idare edilen vakıflar adına; mağdur durumda kalanlara, vakfın şefkat elinin ulaştırılması amacıyla 2010 yılında Vakıf Evi hizmete girmiştir.