İstemeye istemeye alıyorlar!

Gümüş işletmecisi Yaşar Bingöl, Çin malı gümüş ürünlerinin ucuz ve çeşitliliği sebebiyle tercihte ilk sırada yer aldığını kaydederek, ?Türk işlemesi gümüş ürünlerine hayranlık duyan halkımız, istemeye istemeye ucuz olması sebebiyle Çin üretimi gümüş işlem

Tarih: 01.01.0001 00:00
İstemeye istemeye alıyorlar!

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Erzurum kültürünün gözdesi gümüş işlemeleri, Çin menşeili gümüş ürünlerine yenik düştü. Gümüş işletmecisi Yaşar Bingöl, Kalite bakımından Türk işlemesi gümüşlerin çok önde olduğunu, ancak Çin yapımı gümüşlerin ucuz olması sebebiyle yok sattığını ifade etti.

Vatandaşın alım gücünün düşük olması sebebiyle Çin malı gümüşlere yoğunlaştığın kaydeden Bingöl, ?Çin gümüş işlemeciliği Türk gümüşün önüne geçmiş durumda. Artık eskisi gibi düğünlerde Türk gümüş işlemeciliği değil de daha çok ucuz olduğu için Çin yapımı gümüşler tercih ediliyor. İnsanlar gümüşü daha sonra bozdurmak için alınmıyor, bir yatırım amacı yok. Durum böyle olunca orijinal olmuş, Çin malı olmuş bir önemi de olmuyor. Yaz mevsimi geldiğinde buralar dolardı. Ancak şimdi Çin malı ürünlerin olduğu yerler doluyor. Ama şuan bakıldığında Türk yapımı gümüş hediyelik eşyalar ilgi olunmaz iken daha çok Çin yapımı gümüş hediyelik eşyalar rağbet oluyor. Bunun nedeni ise Çin malı hediyelik gümüşler ucuz olduğundan kaynaklanıyor. Böyle olunca haliyle gümüş işlemeciliği işi ile yıllardır uğraşan esnafımız iş yapamadığından ötürü dükkânını kapatmak zorunda kalıyor. Maliyetin altında mal satıyoruz mecburen. Satınca da işin altından kalkamıyor zarar ediyor. Çin malları sektöre girdi işler iyice bitti. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Erzurum´da evine hamam takımı gitmeyen kızın gelin olduğu görülmemiştir. Çünkü bu Erzurum´un düğün geleneklerinde ayrı bir yere sahiptir. Fakat son yıllarda hayat pahalılığı ve ekonomik krizler yüzünden artık ?Hamam Takımı´, erkek aileleri için çok büyük bir yük teşkil etmeye başladı. Önceleri bu takımlar bir bütün halinde satılırdı, fakat şimdi damat tarafı önce bavul alıp, ardından içini en ekonomik yoldan doldurmaya bakıyor.?  dedi.