İşyerini 5 dakikalığına emanete bıraktı, yüklü ceza yedi O şimdi işsiz!

Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyfettin Saka, bazı çay ocaklarına gelen denetim ekiplerinin art niyet arar gibi, doğruluğunu araştırmadan esnafa büyük cezalar kestiğini ileri sürdü.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İşyerini 5 dakikalığına emanete bıraktı, yüklü ceza yedi  O şimdi işsiz!

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Esnafı denetleyen polis, sigorta ve maliye denetçilerinden bazı ekiplerin kabul edilemez bir şekilde işlem ve yüksek cezalar kestiğini ileri süren Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Seyfettin Saka, bu yüksek cezalar yüzünden birkaç işletmenin iş yerlerini kapatmak zorunda kaldığını belirtti. Saka, esnafı zor durumda bırakan bu denetimlerin daha dikkatli ve baştan salma yapılmaması konusunda yetkililere seslendi.

Konun detayları hakkında bilgi veren Başkan Saka, ?Geçenlerde bir esnafımızı denetlemeye gelen bir ekip, hazırladığı rapor sonucu 5 bin TL gibi bir cezayı esnafımızın boynuna yüklemiş. Çoğu çay ocaklarımızda birçok kez çalışan sayısı sadece bir. Buralarda da genelde sabit ve samimi müşterileri olur. Bu tek çalışan bir yere gitmesi gerektiğinin de, tuvalet, namaz veya özel başka işe, oradaki samimi müşterisine rica eder ve kendi yerine ocakla ilgilenmesini ister. İşte tam bu esnada çay ocağımızın birinde aynı olay cereyan ediyor. Çay ocağına denetim ekipleri geliyor ve buranın sahibi nerede diye soruyor. Geçici olarak olayla ilgilenen, kendisinin müşteri olduğunu ve sahibinin 5 dakika içinde geleceğini söylüyor. Denetim ekipleri 5 dakika beklemek yerine bir rapor hazırlıyor ve oradaki arkadaşa ?bu sadece formalite´ diyerek bir imza attırıyorlar. Denetim ekiplerinden sonra ise bu iş yerine 5 Bin TL gibi büyük bir ceza gönderiliyor. Buradaki çay ocaklarının gelirlerine göre de bu para çok fazla ve bu iş yeri kapanmak zorunda kaldı. Bunun gibi birkaç olay daha oldu. Bu olaylar sonucunda 5-6 bin TL gibi yüksek cezalar esnafımıza yük bindiriyorlar. Bu denetimlerde amaç ne? Esnafa neden illaki bir ceza kesmek zorunluluğu hissediliyor. Yetkililere seslenerek buna bir çözüm getirilmeli ve haksız yere esnafa ceza kesilmemelidir.? dedi.