İyi Tarım Uygulamalarında  Biyoteknik Mücadele

Sera ve kiraz bahçelerin de yaprak biti ve beyaz sinek için mavi ve sarı rulo tuzaklar, domates güvesi için feromen tuzaklar ve kiraz bahçeleri için sarı feromen tuzaklar asıldı.

Tarih: 17.10.2022 11:14
İyi Tarım Uygulamalarında  Biyoteknik Mücadele

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İyi Tarım Uygulamalarında  Biyoteknik Mücadele konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi: "2022 Üretim sezonunda İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi altında ‘’Entegre Mücadele ile Sağlığınız iyi İçiniz Rahat Olsun’’  projemize aldığımız üreticilerin sera ve kiraz bahçelerin de kimyasal ilaç kullanımının azaltılması,  insan sağlığı ve doğanın korunması bakımından seralarda yaprak biti ve beyaz sinek için mavi ve sarı rulo tuzaklar domates güvesi için feromen tuzaklar ve kiraz bahçeleri için sarı feromen tuzaklar asılmış olup sera ve kiraz bahçelerin de kimyasal ilaç kullanımında azalma olduğu projenin devam ettirilmesi planlanmaktadır."

İTARIM UYGULAMALARI NEDİR?

İyi Tarım Uygulamaları (İTU) FAO tarafından, "tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken işlemler" olarak tanımlanmaktadır. İyi Tarım Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek üretimin yapılmasıdır. Bunun için İTU, Zararlılarla Entegre Mücadele (Integrated Pest Management, IPM) ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği (Integrated Crop Management - ICM) tekniklerinin, üretimde birlikte uygulanmasını önermektedir. Üretim sonrası hasat ve depolamada hijyenik koşulların sağlanması ve ürüne herhangi bir bulaşmanın önlenmesi amacıyla Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (Hazard Analysis Critical Control Point - HACCP) ilkelerinden yararlanılmaktadır.

BİYOTEKNİK MÜCADELE NEDİR?

Biyoteknik mücadele, bazı doğal ve yapay maddeler kullanılarak zararlıların davranışlarını, biyolojik ve fizyolojik yapılarını etkileyerek yapılan tarımsal mücadele yöntemidir. Zararlı popülasyanunun ekonomik zarar eşiği altında tutulması amaçlanır. Bu yöntemde juvenil hormon anologları, uzaklaştırıcılar (repellentler) ve beslenmeyi önleyiciler (antifeedingler) gibi bazı maddeler kullanılmaktadır. Yöntemin kullanılması için zararlının iyi bilinmesi ve yöntem konusunda tecrübeli olmak gerekir. Bu mücadelede Feromon denilen ve karşı cinsin kokusunu yayan düzeneklerle böceğin erkek veya dişisinin bir yere çekilerek imhası sağlanır ve böceğin üremesi kontrol altına alınır.