Kaçak kenevir ile mücadele toplantısı yapıldı

İl genelinde kaçak kenevirle mücadele amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğ tarafından eğitim toplantısı düzenledi.

Tarih: 19.01.2023 12:40
Kaçak kenevir ile mücadele toplantısı yapıldı

Sinan AYDIN

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğ, İl genelinde kaçak kenevirle mücadele amacıyla eğitim toplantısı düzenledi. İl Müdürlüğü tarafından organize edilen eğitim toplantısında, İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personele Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli Mühendis Tuba Öğdük ve Cevdet Sunay tarafından bitki morfolojisi ve mevzuatla ilgili bilgi verildi. Ayrıca toplantıda 2022 yılında yürütülen çalışmalar ve 2023 yılında yapılacak faaliyetler değerlendirildi. Toplantıda Kaçak kenevir ile mücadele yöntemleri de anlatıldı.

KENEVİR BİTKİSİ

Kenevir (C. Sativa L.) çok eski kültüre sahip bir bitkidir. Tarihte bilinen en eski kullanım amacı liftir. Ancak, tohumundan elde edilen yağ (sabun,kozmetik,boya vs) kullanılmaktadır. Diğer taraftan da sapları yakacak olarak değerlendirilmektedir. Kenevir çok yönlü kullanıma sahip bir bitkidir. Her türlü bitkisel kısmı ekonomik olarak kullanılabilmektedir. Sapları inşaat da beton katkı maddesi ısı ve ses izolasyonu malzemesi, hayvan altlığı, araç kaportası yapımında ve kağıt sanayinden kullanılabilmektedir. Kenevirden çıkarılan liflerden ip, urgan ve sicim yapılabileceği gibi pamuk lifinin kullanılabildiği bir çok alanda değerlendirilebilmektedir. Kenevir liflerinden elde edilen kumaşın uzun ömürlü olması, yapılan kıyafetlerde vücudun havaklanmasına müsaade etmesi gibi bir takım üstünlüğü bulunmasına rağmen kenevirden yararlanma dünya da ve ülkemizde yeterli seviye de değildir. 

KENEVİRİN BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ

Kenevir 120-450 cm yüksekliğe ve 0,6-1,9 cm arası bir çapa sahip, ince bir sapı olan yıllık, otsu bir bitkidir. Bitki yoğunluğuna bağlı olarak ana sap az ya da çok dallanır. Sık ekim yapılırsa saplar dallanmaz. Yapraklar palmiye tiplidir. Her yaprak 7 ile 11 kenarlı tırtıl yaprakçıktan oluşur.    Endüstriyel kenevir, çok çeşitli toprak tiplerinde yetiştirilebilir. İyi nem ve besin madde tutma kapasitesi ile birlikte pH değeri 6 veya daha fazla olan, yeterince derin iyi havalandırılmış toprakları tercih eder. Bununla birlikte aşırı yağış sonrasında yüzeyde tutulan su, kenevir bitkisine verilebileceğinden, zayıf drenajı olan topraklar tavsiye edilmez. Kenevir bitkisi için ortalama 9/11 kg/da azot, 4-6 kg/da fosfor ve 6-8kg/da potasyum gereklidir. Kenevir yabancı otlara karşı oldukça başarılı mücadele eder ve onları bastırır.Yetiştiricliğinde hiç bir kimyasala ihtiyaç yoktur. Kenevir tarımı için kayıtlı kimyasal veya herbisit bulunmamaktadır.Metrekareye 200 ile 300 bitki yabancı otları gölgede bırakarak onları etkisiz hale getirir ve hasatta yabancı otsuz temiz bir tarla sağlamış olur.