Kadın hakları gününe KADAMA’dan anlamlı mesaj

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 5 Aralık 1934 tarihinde kabul ederek Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasanın yıl dönümü olması münasebetiyle KADAMA kadın kooperatifinden anlamlı mesaj.

Tarih: 05.12.2023 16:50
Kadın hakları gününe KADAMA’dan anlamlı mesaj

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Mustafa Kemal Atatürk Haklar ve özgürlüklerle birlikte siyasi konularda da kadınların ön plana çıkmalarının yolunu açarak kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 89.yıl dönümü ve 5 aralık Dünya Kadın Hakları Günü Kutlanırken KADAMA kadın kooperatifi yönetim kurulu başkanı Canan Uçar’da konu hakkında konuşarak şükranlarını dile getirdi. 

Konuşmasına “Türkiye Cumhuriyeti’nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında verildi” diyerek başlayan uçar, “Türkiye’de ve diğer ülkelerde Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanan 5 aralık Dünya Kadın Hakları günü, İtalya da 1948, Fransa’da 1951, İsviçre’de ise 1965 yılında verilirken bütün bu Avrupa devletlerinden çok daha önce Türkiye’de 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şahsım adıma şükranlarımı sunuyorum ve bütün kadınların da şükran duyması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.  

Kadına şiddetin olmadığı bir ülkede ayakları üzerinde duran eğitimli, bilinçli kadınlarla toplumların yükselebileceğinin altına çizen Uçar, “KADAMA Kadın kooperatifi olarak kadınların omuzlarında ülkelerin yükseleceğine inanıyoruz ve bu anlamda hem özgüvenli kadınlar olarak hem de bize verilen haklarımızın farkında olarak bu durumdan çok mutluyuz ve mutlu olmanın yanında Türk olmaktan, Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir ferdi olmaktan ve bir Türk kadını olmaktan çok gururluyuz” dedi. 

Dünyada görünen ve görülebilecek her şeyin kadının eseri olduğunu vurgulayan Uçar, “kadın toplumun geleceği olan çocukların yeşermesinde, büyümesinde, gelişmesinde en önemli unsurdur, Annedir ve bu anlamda KADAMA kadın kooperatifi olarak bütün kadınlarımızın 5 Aralık Dünya kadın hakları gününü kutluyorum” ifadelerini kullandı. 

Ayriyeten Seçme ve seçilme hakkının kadınlara hak olarak verilmiş ama bu hakkın farkında olmayan kadınlara da değinen Uçar, “maalesef ki seçme seçilme hakkı olduğu halde bunların farkında olmayan kadınlarımız var ve bu konu hakkında bilinçlendirilmeleri lazım çünkü Kadınların kendi seçimlerini yapabileceklerini onlara anlatmak yine kadınlar eliyle olmalıdır. Kadınların her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi özgür iradeleriyle birilerini seçme ve bir yerlerde seçilme haklarının olduğunu altını çizerek bilinçlendireceğiz. Kadının sivil toplum örgütlerinde, siyasal örgütlerde, partilerde, muhtarlıklarda, kadınların organize olduğu veya kadınların erkeklerle birlikte oluğu her ortamda kendini güvenen kadınların seçme ve seçilme haklarını kendilerine hatırlatırız” açıklamalarında bulundu.