Kadına Yönelik Şiddete karşı farkındalık sergisi

Erzurum'daki STK'lar ve Kamu Kurumları, 5 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında farkındalık oluşturmak amacı ile,Ebru ile toprak sanatı sergisi açtılar.

Tarih: 28.11.2022 12:17 Güncelleme: 28.11.2022 12:17
Kadına Yönelik Şiddete karşı farkındalık sergisi

Sinan AYDIN

Erzurum'da bulunan STK'lar tarafından 5 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Ebru ile toprak sanatı standı açıldı.  Kamu kurumları ve STK'ların katılımıyla MNG alışveriş merkezinde açılan standda, el emeği göz nuru eserler sergilendi. Gün boyu açık kalan ve Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününe yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan Ebru ile toprak sanatı standlarında, resim, el emeği ürünler ve müzik dinletileri yer alıyor.  Açılışa, Erzurum Valisi Okay Memiş vv eşi Sibel İnci Memiş' te katıldı. Memiş çifti, stantları gezerek büyük emekle ortaya çıkan eserleri ilgiyle inceledi.

25 KASIMIN ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

BM Genel Kurulu, 1999 yılında 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etti. Bu günün 25 Kasım olarak belirlenmesinin nedeni 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir olaya dayanmaktadır. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo'nun: "Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler" şeklinde yaptığı açıklamadan günler sonra boğazlanıp dövülerek vahşice öldürüldüler. Kadına yönelik şiddet, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi tarafından “kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet” olarak tanımlanmaktadır. Komite, cinsiyete dayalı şiddetin kadınların erkeklerle eşit olarak hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen ayrımcılık biçimi olduğunu ifade etmektedir. Kadına yönelik şiddet; ister kamusal alan ister özel alanda meydana gelsin kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve onurunun zedelenmesine yol açmaktadır. Ayrıca yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı, fiziksel ve duygusal bütünlük hakkı gibi temel insan haklarının ihlal edilmesine yol açan bir insan hakları meselesi olarak karşımıza çıkmaktadır.