KADINLAR ARTIK KENDİ SOYADLARINI KULLANABİLECEK

Kadınların evlendikten sonra eşlerinin soyadını taşıması gerektiğine ilişkin düzenleme tarihe karıştı.

Tarih: 30.04.2023 18:15
KADINLAR ARTIK KENDİ SOYADLARINI KULLANABİLECEK

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT 

Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddesinde, “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” hükmü yer alıyordu. Kadınlar artık isterse, kendi soyadlarını eşlerinin soyadlarıyla birlikte kullanmayacak, sadece kendi soyadlarıyla da evliliklerini sürdürebilecek. Bu hükme göre görüşlerine başvuru yaptığımız Erzurum vatandaşlarının bazıları bu kanunu olumlu yönde bulurken bazıları da olumsuz yönde bulduğunu söylediler.

Meryem Özer: "Öncelikle güzel bir uygulama tabi ki her kadının kendi soyadını kullanma hakkı olmalı tabi bu arada toplumdaki aile değerlerine zarar vermemesi de önemli özellikle aile üyelerinin bu uygulamayı kullanırken işte annemin soyadı ya da babamın soyadı daha iyi gibi kargaşa oluşturmaması da önemli toplumsal değerlere zarar vermeyecek bir uygulama olur umarım."

Fatma Kaya: "Eşin soyadını alınca sanki bütün hayatı ona endekslenmiş gibi hissettirebiliyor. Fakat kadın kendi soyadıyla ortak bir hayat kurduğunda başka bir soyadının oluşturduğu gölgeden kurtulmuş oluyor, özgüveni yüksek şekilde yaşayabiliyor. Fakat tam tersi durumlarda söz konusu olabilir. Özellikle, soyadı güçlü etkiye sahip biriyle evlenerek soyadının getirdiği güçten faydalanmak isteyenlerde olabilir. Sonuç olarak bu bir tercih meselesidir ve kişi tercihlerinde özgür bırakılmalıdır."

Duygu Dağ: "Eşimin ısrarı üzerine soyadını kullanıyorum. Bazen iki tane soyadını kullanmak bize sorun çıkarıyor. Örneğin optik doldurmada çok fazla zaman kaybettiriyor."

Tuba Erdoğan: "Güzel bir şey aslında. Bana göre eşinin soyadını taşımak daha güzel."

Ayşe Yıldız: "Toplumumuz da sorun olacağını düşünüyorum.  Ama yine de eşlerimizin sıkıntı yaratmadığını tahmin ediyorum. Kendi soyadını aldığında da evli olduğu anlaşılamaz."