Kalenin orijinal taşları tabyaya götürülmüş?, Tarihi kaleye 2018 model taş!

Tarihi kalenin surlarının yıkılan taşlarının Palandöken tabyasının Restorasyonunda kullanılması, Kale surlarında devam eden restorasyon çalışmalarında, göz tırmalayan 2018 model taş kullanımına neden oldu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kalenin orijinal taşları tabyaya götürülmüş?,     Tarihi kaleye 2018 model taş!

Sinan AYDIN

Erzurum kalesinde surlardan dökülen tarihi taşların, Palandöken dağında sonradan ortaya çıkarılan tabyanın restorasyonunda kullanıldığı ortaya çıktı.

Kalede yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında 2018 model benzetmesi yapılan taşlarla yıkılan surların onarılması göz tırmaladı. Orijinalinden çok çok uzak olan taşların neden kullanıldığına dair gazeteciler sorgulamada bulundu.

Konuyla ilgili Vali Azizoğlu, ?Kale surlarının bir bölümünün yıkılması üzerine dökülen taşlar Palandöken´deki Palandöken tabyasının restorasyonunda kullanılmış. Tarih boyunca çeşitli restorasyonlardan geçerek günümüze kadar gelen tarihi kalemizi, bugün daha düzgün hale getireceğiz? dedi.

VALİ AZİZOĞLU: BURADAKİ TAŞLAR PALANDÖKEN TABYASININ RESTORASYONU İÇİN GÖTÜRÜLMÜŞ

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu´nun Erzurum kalesinde devam eden çalışmaları incelemesi sırasında Gazeteciler arasında da en çok tartışılan konu, surlara monte edilen yeni model taşlar oldu. Görselliğin çok çok bozulduğu konusunda hemfikir olan Gazeteciler, konuyu Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu´na sordu. Vali Azizoğlu, surların restorasyonunda kullanılan yeni model taşlarla ilgili soru üzerine yaptığı açıklamada, ?? Mitoloji kullanılmış. En alttaki normal kaya taşlarından dizilmiş, ondan sonra gelen medeniyet biraz daha harçlandırmış. Ondan sonraki daha düzgün kullanmış. Mesela Romalılar taşları daha düzgün kesmiş. Urartular doğal taşı koymuş ama Selçuklular ve Osmanlılar daha düzgün yapmaya başlamış. Şimdi Cumhuriyet döneminde de bunu daha düzgün hale getiriyoruz´´ dedi. ??Kale surlarının restorasyonunda orijinale yakın taşlar kullanılamaz mıydı?´´ şeklindeki bir soru üzerine Vali Azizoğlu, ?? bura sökülen taşlar taşlar Palandöken´de bulunan tabyaların restorasyonu için götürülmüş´´ diyerek aslında bir mecburiyet iması bıraktı.