Kalıcı destek olmazsa olmaz!

Erzurum Sivil Toplum Platformu(ESTP) Başkanı Mustafa Güvenli, Erzurum´un kalkınması, bir cazibe merkezi olabilmesi için mevcut kaliteli nüfusun korunması, bunun içinde kalıcı desteklemelerin çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kalıcı destek olmazsa olmaz!

 

Erzurum cazibe merkezi yolunda büyük ümitler içinde. ESTP Başkanı Mustafa Güvenli, Erzurum´un 13 yıldır verilen teşviklerden sadece sigorta, işveren indiriminden yararlanabildiğini ve onun dışında somut hiçbir desteklemeden sonuç alınamadığına dikkat çekti.

Erzurum´da cazibe merkezi yolunda yapılması gerekenleri anlatan Güvenli, artık mevcudun korunması gerektiğinin görülmesi gerektiğini söyledi. Güvenli, ?Türkiye çok hızlı bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdi. Ciddi reformlarla yapılıyor bunlar. Aslında bu kalkınma hamlesinde altyapı noktasında Doğu´ya da yol, köprü, tünel gibi güzel çalışmalar yapılıyor, fakat gelişen Türkiye´ye rağmen neden Cazibe Merkezi gibi bir desteğe Erzurum ihtiyaç duyuyor? Şunu ifade etmek istiyorum; Evet Türkiye hızla gelişiyor. Hatta geçmişte yatırımlar Batı´ya yapıldığı halde bunda sıkıntı olmuyordu, şimdi Doğu´ya da devlet çok ciddi altyapı mahiyeti taşıyan çalışmalarına rağmen bu sıkıntılar var. Mesela Ovit Tüneli çok ciddi maliyetli; 14 Bin 700 metre gidiş, 14 Bin 700 metre dönüş ki geçmişte, Bolu Dağ Tüneli Türkiye trafiği ile belkemiği 20 yılda sürmüştü. Şimdi 3-4 yılda Ovit Tüneli tamamlanacak. Bunlar devletin buraya verdiği önemi işaret ediyor.? dedi.

İNSANIMIZ, PARAMIZ GİDİYOR

Elimizdeki hem sermayeyi hem de kaliteli insanların göç ettiğini belirten Güvenli, ?Maalesef bunu ister iklim şartlarına bağlayalım, ister özgüvene bağlayalım Erzurum hızla göç vermeye devam ediyor. Erzurum´un 8 yıl önceki nüfusu 402 Bindi, şimdi tekrar 400 Binlik bir tabela asıldı. Oysa bu arada artan öğrenci sayısı sadece 45 Bin. Yani 45 Bin öğrenci gelmemişse ne olacaktı? En önemli parametrelerden birisi. Hızlı göç veriyoruz. Verilen göç kaliteli göç. Hem sermaye hem de yetişmiş göç giderken, aldığı göç ise vasıfsız.? diye konuştu.

POZİTİF BİRŞEY YOK

Bu zamana kadar Erzurum´a verilen desteklemelerden yararlanılamadığını söyleyen Güvenli, ?Evet, cazibe merkezi yapılıyor, desteklemeler veriliyor. 13 yıldır bu noktada Erzurum´un aldığı tek bir tane destek var; 5084 Sayılı Yasa´nın sigorta işveren indiriminden, başka aldığı hiçbir şey olmadı. Her teşvikte ciddi anlamda ümitlendik, her teşvikte bireyler olmasını arzu ettik, inandık, güvendik ama maalesef 2004 yıldan beri 13 yıldır üst üste çıkarılan teşviklerden; en son Cazibe Merkezi ismiyle yenilenen desteklemede, neticeye gitmiş pozitif bir şey yok. Bir kere, gereken yerlerle görüştük, neden her şey tek bir maddede toplanmış? Çünkü o bahsettiğin sigorta işveren payı indirimi mevcudu kapsadığı için bu oldu. Biz kere bu şehrin daha fazla zayıflamasını istemiyorsak ilk önce göçün durdurulması lazım. Bunu maalesef siyasetçilerimize anlatamıyoruz.? şeklinde konuştu.

ARTIK KALICI ÇÖZÜMLER LAZIM

Erzurum´da mevcudun korunması için vergi indirimi gibi kalıcı desteklemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Güvenli, ?Göçün durması içinde, bu bölgeye verilebilecek en büyük teşvikte, altına imza atıyorum; uzun süreli vergi ve yine sosyal güvenlik kurumları indirimlerinden geçer. Önce mevcudun korunması lazım. Mevcudu korumadan yatırım çekmek, 13 yıldır bir şey olmadı. Ümidimizi kaybetmeye başladık. Artık sesimizi duysunlar. Geçmişte Doğu ile Batı arasında ciddi bir vergi farkı vardı. Şimdi doğu batı aynı. Vergi oranı Türkiye´de yüzde 20, Doğu´da bu oran en fazla yüzde 10 ve kalıcı olmalı. Bunun sağlanması, ilk önce mevcudu burada korumak için atılacak somut bir adımdır. Artık bundan sonra somut adımlarla ilgilenmek istiyoruz. Mevcut üretimi genişletmeye yönelikte destekler çıkıyor, üretim yok ki geliştirilsin. Uzaktan yazılan reçetelerle bir netice çıkmıyor. Her seferinde maalesef, gömlek farklı, beden farklı çıktı. Bu gün yapılanlar motive edilmeye çalışılıyor. Artık kaybedilecek bir zaman kalmadı.? ifadelerini kullandı.


Muhammed COŞKUN