Kaliteli Sürücü Kursu Seçiminin Önemi Çok Büyük

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kaliteli Sürücü Kursu Seçiminin Önemi Çok Büyük

2010 yılından itibaren Yıldız Sürücü Kursu ile sürücü eğitimini en iyi şekilde sağlamaya ve geliştirmeye adamış, Selçuk Yıldız ile bir araya geldik. Kendisi aynı zamanda Erzurum Sürücü Kursları ve SRC Kursları Dernek Başkanlığı, Sürücü Eğitimi İşverenler Sendikası ve Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Erzurum İl Temsilciliği görevlerini yürütüyor. Sohbet tadında yaptığımız röportajımızda, kaliteli kurs seçiminin çok önemli olduğunun altını çizen Yıldız, ehliyet alacak kişilerin geçtiği aşamalardan, E-Sınav uygulamasına kadar birçok konuya değindi.

Yıldız Sürücü Kursu´ndan bahseder misiniz? Burada ne gibi hizmetler sağlıyorsunuz?

Yıldız sürücü kursu eğitim faaliyetleri trafik çevre bilgisi, ilk yardım, trafik adabı, motor ve araç bilgisi üzerine, alanında uzman öğreticilerimizle birlikte teorik ve pratik aşamada eğitimleri kapsıyor. Bunun yanı sıra akan trafikte birebir uygulamalı olmak üzere özel tertibatlı son model araçlarımız vasıtasıyla eğitim veriyoruz. İkinci bir yelpazemiz SRC kursunda ise ticari araç kullanımında kişilere özgü mesleki yeterlilik belgelerini sağlıyoruz.

Yıldız sürücü kursunu diğer sürücü kurslarından farklı yapan özellikler nedir?

Öncelikle belirli standartlar içerisinde bir yönetmelik mevcut. Buna tüm sürücü kursları uyuyor. Bunun haricinde kurumumuzu diğer kurslardan ayırt eden özellikler olarak bünyemizde bulunan ve bu işe yıllarını vermiş tecrübeli eğitmenlerimiz, kurumsal kimliğimiz, nezih mekânımız ve sürücü eğitimine yönelik en son teknolojiyi kullanmamız farkımızı ortaya koyuyor.

Ne gibi ödeme kolaylıkları sağlıyorsunuz?

Kurumumuz çok eski olduğu için kişileri çok kısa sürede ödeme zorunluluğu altında bırakmadan esnek taksit imkânı sunarak ödeme planı oluşturuyoruz. Dolayısıyla kişinin daha kısa sürede ehliyet sahibi olmasına ve esnek bir şekilde ödeme imkânına olanak sağlıyoruz.

Türkiye´de sürücü kursları tarafından verilen eğitim düzeyini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2013 yılından sonra Milli Eğitim Bakanlığı eğitim kalitesi konusunda çok ciddi düzenlemeler getirdi. Bunların içindeki yapılanmada bizler de varız. En son geçen yıl MEB ile birlikte tüm Türkiye´de uygulanacak olan trafik eylem planı çalışması içerisinde yer aldık. Çok güzel bir çalışmanın altına imza attık ve yerelde de uygulanır hale getirdik.

Günden güne sürücü eğitimi gelişmekte ve kişilerin trafik akışındaki araç kullanımını modern bir şekilde, saygılı ve hoşgörülü olmaya yönelik geliştiren çalışmalar yaptık. Bu çalışmaların devamı da gelecek.

Sürücü kursundaki eğitimciler trafik, motor, ilk yardım, sürüş tekniği gibi konularda yeterli mi? Eğitimcilerinizi seçerken bu hususlara dikkat ediyor musunuz?

Her belge alan bu işi yapabilir anlamına gelmiyor. Biz ayrıca tüm öğreticilerimizi kendi eğitimlerimizden geçiriyoruz. Bu eğitimlerde başarılı olduktan sonra eğitimciler belirli bir zaman geçtikten sonra kadromuza dâhil oluyor. Belgesini aldı kursu tamamladı hadi gel sen bu işi yap deme şansımız yok. Bu da bizim kalitemizi ortaya çıkarıyor.

Ülkemizde sıkça trafik kazaları yaşanmasını neye bağlıyorsunuz? Sürücü kursları yeterli düzeyde trafik bilgisi eğitimi veriyor mu?

Bununla ilgili Ulaştırma ve İç İşleri Bakanlıklarının çok ciddi çalışmaları var. Biz STK´lar olarak da bunu destekliyoruz. Ben bir sürücü kursu temsilcisi olarak, modern araç kullanımına teşvik edilmesi ve bu hususta eğitimler verilmesi, kaza oranlarını ciddi oranda düşürdü diyebilirim.

Sürücü kurslarının temelinde, araç kullanmayı bilsin ya da bilmesin herkes eğitimini tam olarak alacak kuralı yatmakta. Sürücü kursu sınavlarına da değinecek olursak, direksiyon sınavları eskiden çok kısa sürelerde yapılıp değerlendiriliyordu. Şu an ise akan trafikte 30-35 dakikaya varan bir parkur alanında çok daha fazla kişinin araç kullanmasına imkân verip, değerlendiriyoruz.

Direksiyon sınavında kırmızı alan ve sarı alan olmak üzere iki tür ceza sistemimiz var. Kırmızı direk elenme sebebiyken, sarı uyarı anlamına geliyor. İkinci sarıda ise bu kırmızıya dönüşüyor aynı futbol maçındaki gibi. Örneğin emniyet kemerinin takılmaması kırmızı olarak belirlenirken, aracı stop ettiren bir öğrenci sarı uyarı ile karşılaşıyor. Elenen öğrencilerimiz başarısız sayılıp, altını çizerek belirtmek istiyorum ?tekrar eğitim alarak? sınavlara giriyor.

Biz sürücü kursları sahipleri olarak bu işin böyle olması gerektiğini çok önceden beri düşünüyorduk. Bunu tam istediğimiz gibi hayata geçiren Milli Eğitim Bakanlığına da teşekkür ediyorum.

Yeni ehliyet alacak birisi ortalama ne kadar sürede ehliyet sahibi olabilir? Bu hususta yeni gelen E-Sınav uygulaması hakkında da bilgi verir misiniz?

Ehliyet alma süreçlerimiz E-Sınav uygulaması ile oldukça kısaldı. E-Sınav ile adaylar tabletten veya bilgisayardan soruları çözüyor. Sınavın elektronik ortama aktarılması sınavın hemen belli olmasına yol açtığı için aday eskisi gibi bir ay beklemeden sonucunu anında öğrenebiliyor. 50 sorudan 35 doğru, yani 100 üzerinden 70 alan adaylar başarılı sayılıyor. Daha sonra ise direksiyon sınavı kısmına geçiş yapılıyor.

Bu süreci ortalama güne vuracak olursak bir veya bir buçuk ay gibi bir zaman diliminde kişiler ehliyet sahibi olabiliyor. Firmamız bu konuda da bir ilke imza atarak bir ay kadar kısa bir sürede ehliyet vermiştir.

Kursiyerlere simülasyon eğitimi veriliyor mu?

Firmamızda hem 20 dönüme yakın, kendimize ait parkurumuz var. Direksiyon hocalarıyla birlikte eğitim almak isteyen öğrenciler pratik olarak burada eğitim alabiliyor. Hem de kurum binamızda eğitim simülatörünü kullanabiliyorlar. Sınırsız ve ücretsiz bir şekilde öğrencilerimiz bu imkânlardan faydalanabiliyor.

Simülatör aracımız, pilotaj eğitim kurslarında bulunan cihazlarla benzer özellikler taşımakta. Simülatör cihazının yerli üretim olduğunu da belirteyim.

Çoğu Sürücü adayı direksiyon sınavında başarısız oluyor? Bunun başlıca sebebi nedir?

Bunun birçok nedeni var fakat en büyük nedeni, adayların doğru kurumu seçmemeleri diyebilirim. Fiyatlarından dolayı tecrübeli eğitimciler yerine bu işe yeni başlamış kişileri tercih etmeleri ve gerekli eğitimi alamamaları, adayların başarılı olmasında ki en büyük engel.

Aynı zamanda bu eğitim yerlerinin yeni teknolojiye ayak uydurmaması da başarısızlığa neden oluyor. Firmamız 2019 model yeni araçlarla ve eğitim filosuyla eğitim vermekte. Bunun yanında dizel, manuel, otomatik ve akan trafik konularında da adaylara eğitim vermekteyiz. Öğrencinin alması gereken direksiyon eğitiminden de fazla eğitimle kursiyerlerimizi başarıya götürüyoruz. 10´un üzerinde direksiyon eğitmenimiz, yine 7´nin üzerinde teorik eğitmenimizle ehliyet almak isteyen herkesi kaliteli bir eğitim vererek, en kısa sürede ehliyet sahibi yapıyoruz.

Son olarak trafiğe ilk adımınızı bizimle doğru bir şekilde atın diyerek ehliyet almak isteyen adaylara seslenmek istiyorum. Her zaman kaliteli eğitim veren kurumları tercih etmeleri gerektiğinin altını çizelim. Trafikte hem kendi canları, hem de diğer sürücülerin canının onlara emanet olduğu bilinciyle hareket etmeleri gerektiğini unutmamaları gerek. Bundan dolayı araç kullanımının büyük bir sorumluluk olduğunu belirtmek istiyorum.