KALORİFER PETEKLERİNİ TEMİZLETMEK İSTEYENLER BUNLARA DİKKAT ETMELİ!

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber vatandaşlar evlerinde ki peteklerin bakımlarını yaptırmaya başlıyor. Peki, kalorifer bakımları yaptırılırken nelere dikkat edilmeli?

Tarih: 30.08.2023 17:17
KALORİFER PETEKLERİNİ TEMİZLETMEK İSTEYENLER BUNLARA DİKKAT ETMELİ!

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ 

16 yıllık tesisat ustası Muhammed Hanifi Veziroğlu Günebakış Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. 

Kalorifer peteklerinin bakımlarının yılda en az 1 kere yapılması gerektiğini söyleyen Muhammet Hanifi Veziroğlu, makine kullanmaktansa el ile bakım yaptırmayı önerdi. Kalorifer bakımının aşamalarından bahseden Veziroğlu, fiyatlardan da bahsetti. 

“Bu sektörde 15-16 yıldır çalışıyorum. İş yerimizde genelde hırdavat, tesisat, armatürler, altyapı malzemeleri gibi inşaat adına her türlü malzemeleri satıyoruz. Kalorifer peteklerinin eskiye dönük 4 çeşidi bulunuyor. Ancak şu an evlerde tek çeşit kullanılıyor. Peteklerin temizliklerini bazı ustalar makineyle yapıyorlar. Ancak ben bilinçsiz makine kullanımını pek tavsiye etmiyorum. Çünkü makineyle yapılan bilinçsiz bir temizlik sonrasında petek bozulabiliyor. Art arda sıkıntılar çıkarabiliyor. Makineyle yapılan temizlikler, peteklere basılan su fazla olduğundan dolayı kombinin direkt olarak patlamasına yol açabiliyor. Bu tehlike arz eden bir durumdur. Ancak ben el ile yapıyorum. Kendi elimle teker teker söküp basınçlı suyu veriyorum. Yıkayıp daha sonra yerine takıyorum. Buna ek olarak bittikten sonra da kombinin iç temizliğini yapıyorum, filtre temizliği gibi, en sonunda da yüzde 80 verim aldığımızı gözlemleyebiliyoruz. Vatandaşların bu temizliği senede en az 1 kere yaptırması kullanıcı için daha avantajıdır. Bu sayede yakıttan tasarruf eder ve en önemlisi evde ki sıcaklık düzeyi bakımından kârlı duruma geçilmiş olur. Petek tamirleri yapılmazsa peteklerin pastan dolayı ömrü kısalır ve kombini performansı azalır ve yine ömrü kısalır. Ancak düzenli olarak bakım yapıldığı zaman söylediğim gibi ısınma ve yakıt bakımından önemli adımlar atılmış olur. Peteğin bozulduğu zaman tamir yapılmaz. Bazı ustalardan kaynak yapılması isteniyor ama çok fazla işe yaramıyor. Bozulduğu zaman değişim gerektirir. Fiyatlardan bahsedecek olursak kombi temizliği şu an piyasa da 500-700 TL arasında değişiyor. Buna kombi temizliği de dâhil olduğu zaman fiyat bin TL’ye çıkıyor. Bu söylediğim fiyatlar makine ile yapıldığı zaman ödenen fiyatlar. Ancak benim gibi el ile temizlik yapan ustalar olduğu zaman fiyat biraz daha düşüyor