KALORİFERCİLER SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYOR

Erzurum’da çalışan Kaloriferciler yaz aylarında ödenmeyen SSK primleri yüzünden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun milyonlarca lira zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

Tarih: 28.07.2023 18:26
KALORİFERCİLER SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILIYOR

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ  

Doğalgazın yaygınlaşmasıyla işten çıkarılan kaloriferciler zor günler geçirdiğini ifade eden Genel İş Sendikası Konut İşçileri Erzurum Temsilcisi Musa Duruk, bina yöneticilerinin kaloriferci çalıştırmadığını, çalıştıran kalorifercilerin ise sigortasız çalıştırdıklarını bu yüzden birçok kişinin işsiz kaldıklarını söyledi.

Sigortasız çalıştıran kaloriferciler yüzünden devletin vergi elde edemediğini bu durumun iki tarafın da zararına olduğunu belirten Genel İş Sendikası Konut İşçileri Erzurum Temsilcisi Musa Duruk, resmî kurumlarda çalışan kişilerin ek iş yaparak kalorifercilik işi yaptıklarını apartmanlarla sitelere yönelik olarak denetimler yapılması yönündeki taleplerine rağmen bu yönde tek bir adımın dahi atılmadığını dile getirdi.

Duruk “Birçok bina yöneticisi çalışan kalorifercilerin sigortasını yatırmıyor. Zaten biz eskiden beri bunun hesabının zorluğunu çekiyorduk. Defalarca da CİMER’e yazı yazdık. Defalarca da Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne müracaat ettik. Daha önceden bu sigortasız kalorifercilere dair haber yapıldığında, bir saat içerisinde Palandöken’de 112 tane sigortasız yönetilen bina bulduk. O zaman çok etkili olduk. Ancak şu andaki durum o geçmiş zamanki durumdan da beter. O zaman sigortasız kaloriferci çalıştırma sayısı o zaman yarı yarıya düşmüştü. Birçok arkadaşımız şu anda işsiz, birçok arkadaşımızın sigortası yok. Birçok arkadaşımız kış yaklaştığı için gerçekten çok zor durumdalar. Devletimizden bu duruma bir çözüm getirmesini bekliyoruz. Kaçak kaloriferci çalıştırmanın önüne geçilmesiyle hem kaloriferciler yeniden istihdam edilir hem de devletimiz de daha çok vergi geliri elde etmiş olur. Şimdi eskisi gibi kaloriferci kalmadı. Artık bir kişi 3-4 tane binaya birden bakmaya başladı. Niye? Sigorta 3 bin, 3 bin 500 TL civarında asgari ücretle çalışan bir kişi kendi sigortasını karşılayamadığından kendi sigortasını yatırmak için mecbur sigortasız bir şekilde birkaç binada aynı anda kalorifercilik yapıp kendi sigortasını yatırıyor. Bunun nedeni de birçok bina yönetiminin kalorifercileri sigortalı çalıştırmamalarından kaynaklanıyor. Eskiden binalar kömürlüydü çoğu kişi çalışan kalorifercinin ücretini, sigortasını ödüyordu. Şimdi doğalgaza geçtik iş hafifledi. Sadece düğmeye basıyorsunuz. Bundan dolayı Yunus Emre, Yenişehir, Yıldızkent, Dadaşkent’te nadir sigortalı çalışan arkadaşımızı zor bulursunuz. Bu sebepten biz işimizi kaybettik ama devlet de elde ettiği vergiyi kaybetti. Şimdi düşünün, bakın. Eskiden 4 bin 13 tane üyemiz vardı. Şimdi bu çalışan sayısının vergi hesabını yapın. Şimdi birçoğumuz işsiz kaldı. Şimdiki sigortalı çalışan kaloriferci sayısının düşüşüyle devletin kaybettiği vergiyi düşünün. Bizim işsizliğimizden dolayı devlet de vergisiz kaldı. Şu anda birçok arkadaşımız bu EYT’den dolayı emekli oldu. Birçok arkadaşımızın ise emeklilik prim günü dolduğu yok. Bu insanlar 50-60 yaşlarında ne inşaat işi var ne başka bir iş var. Yani sigorta primlerini de yatıramıyorlar ki emekli olabilsinler. Bu işsiz kalan arkadaşlarımız çay ocaklarında, kahve köşelerinde günlük iş bulabiliyorsa insanlar çalışıyor. O da yoksa arkadaşlarımız şu anda çok zor durumdalar.”